Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu ministra Afacerilor Externe a Germaniei, Annalena Baerbock

291
0
(R-L) Annalena Baerbock (Buendnis 90/Die Gruenen), Bundesaussenministerin, und Dorin Receana, Ministerpraesident von Moldau, aufgenommen bei einem Gespraech bei der Ukraine Recovery Conference URC in Berlin, 11.06.2024. 'Fotografiert im Auftrag des Auswaertigen Amtes'

Prim-ministrul Dorin Recean a avut astăzi, 11 iunie, o întrevedere cu ministra Afacerilor Externe a Republicii Federale Germania, Annalena Baerbock. Oficialii au discutat despre parcursul european al Republicii Moldova, sprijinul oferit de Germania în acest proces, precum și despre modalitățile prin care poate fi aprofundată cooperarea în domeniul securității și economiei.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Prim-ministrul Dorin Recean a reiterat că Republica Moldova este determinată să devină cât mai curând membru al UE, pentru că acest lucru va garanta pacea, liniștea și prosperitatea țării noastre. În acest sens, agenda actuală de priorități a autorităților se axează pe reforma justiției, deoligarhizare, combaterea dezinformării și asigurarea corectitudinii desfășurării alegerilor prezidențiale și a referendumului privind integrarea europeană.

„Germania este unul dintre cei mai importanți parteneri ai țării noastre în Uniunea Europeană și dialogul nostru este mai important ca niciodată, deoarece suntem uniți în sprijinul nostru puternic pentru Ucraina și abordăm în comun amenințările actuale la adresa păcii și stabilității regionale”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Prim-ministrul a accentuat că Republica Moldova își dorește să ia parte activ la procesul de reconstrucție a Ucrainei. În prezent, țara noastră continuă să găzduiască peste 130 de mii de refugiați ucraineni și există o colaborare activă cu Ucraina, România și UE pentru a facilita tranzitul de mărfuri din și spre Ucraina.

În context, premierul a menționat că sprijinul constant și investițiile germane în Republica Moldova înseamnă, indirect, și suport acordat cetățenilor ucraineni care au tranzitat sau care locuiesc, în prezent, în țara noastră.

Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a asigurat de sprijin necondiționat a procesului de reforme și a parcursului european al Republicii Moldova. „În pofida condițiilor dificile, pe fundalul agresiunii ruse din Ucraina, Republica Moldova reușește să facă pași fermi pentru a accede în marea familie europeană și vă vom oferi sprijin necondiționat în acest deziderat”, a subliniat oficiala germană.

Cooperarea moldo-germană cuprinde o gama largă de proiecte implementate în domenii precum eficiența energetică, afacerile interne, statul de drept, formarea profesională, dezvoltarea urbană și rurală, infrastructura de asigurare cu apă, dezvoltarea antreprenoriatului, sănătate, educație, administrație publică.

În această ordine de idei, premierul a apreciat sprijinul continuu al Germaniei pentru Platforma de Parteneriat cu Moldova și rezultatele fructuoase ale acestei colaborări. Următoarea conferință este planificată pentru luna septembrie 2024, la Chișinău.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE