În Republica Moldova va fi construit un stadion de fotbal nou, modern, conform standardelor Uniunii Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA) și va avea toată infrastructura necesară. Obiectivul urmează să fie realizat în cinci ani, până în anul 2029. Potrivit studiului realizat, terenul din orașul Stăuceni, de lângă Arena Chișinău. Stadionul va avea o capacitate de circa 25 000 de locuri pentru spectatori. Informațiile au fost prezentate astăzi, 11 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, de către Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu și Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEDiscuțiile despre construcția stadionului au fost începute în toamna anului trecut împreună cu Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) și Ministerul Educației și Cercetării (MEC), iar până la moment, FMF a realizat deja un studiu de prefezabilitate pentru construcția acestuia, potrivit unui comunicat al ministerului Educației.
În cadrul conferinței de presă, ministrul Educației, Dan Perciun, a spus că „ridicarea Stadionului Național de Fotbal face parte dintr-un efort mai larg al Guvernului de a susține și promova sportul. Vorbim aici despre dublarea burselor pentru sportivii de performanță, creșterea finanțării sportului, investiții în infrastructura sportivă, în special pentru Liceul Republican Sportiv și Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Olimpice, acoperirea costurilor pentru achiziționarea de suplimente și vitamine pentru sportivi, acordarea în premieră a suportului medical în timpul competițiilor pentru lotul olimpic, indemnizațiile viagere pentru antrenori”.
La același eveniment, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a comunicat că „Stadionul Național va oferi o arenă care să găzduiască cele mai importante meciuri. Nu este doar o investiție în fotbal, este și o investiție în creșterea economică, crearea locurilor de muncă, promovarea sportului, revitalizarea zonei și atragerea turiștilor în țara noastră. Este un obiectiv ambițios pe care ne propunem să-l realizăm în următorii cinci ani”.
Președintele Federației Moldovenești de Fotbal, Leonid Oleinicenco: „În Republica Moldova, fotbalul este un adevărat fenomen social, pentru că circa 42% din locuitorii țării participă și urmăresc evenimentele fotbalistice. Doar în cadrul programului Fotbal în Școli avem implicați peste 80 de mii de copii în toată țara care participă la sute de evenimente sportive – și printre acești copii sunt viitoarele stele ale fotbalului moldovenesc, care vor duce faima Republicii Moldova. Fotbalul moldovenesc este într-un proces de evoluție continuă și ne dorim să menținem aceste tendințe. De altă parte, așa s-a întâmplat că suntem unica țară europeană care nu dispune de o arenă fotbalistică modernă și, în acest context, suntem recunoscători Guvernului pentru intenția fermă de a identifica resursele necesare pentru a completa acest gol”.
Potrivit studiului realizat, terenul din orașul Stăuceni, de lângă Arena Chișinău a fost identificat ca fiind cea mai potrivită zonă pentru construcție în urma analizei mai multor factori: dimensiunea, regimul juridic, modul de achiziție, documente de urbanism, accesibilitatea și utilitățile disponibile.
Viitorul stadion va avea o zonă destinată jucătorilor, tribune pentru spectatori și pentru presă, zona facilităților sportive, dar și o zonă de securitate și acces cu sisteme de control pentru spectatori și personal. Acesta va fi construit pe o suprafață de 18 mii de metri pătrați la sol, 60 de mii metri pătrați desfășurați și 10 mii de metri pătrați în interiorul stadionului. La fel, stadionul va avea o capacitate de 20 000 – 25 000 de locuri pentru spectatori, acoperiș continuu care să acopere toate scaunele pentru spectatori, dar și 1500 – 1800 de locuri de parcare.
Valoarea totală a proiectului este estimată la cca. 85 milioane de euro, sumă ce include costuri pentru studiul de fezabilitate, lucrări de proiectare și de construcție, dar și pentru lucrări de amenajări exterioare.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE