Indemnizații în mărime de 200 de mii de lei pentru tinerii specialiști din medicină, cultură și educație, care se vor angaja în mediul rural

261
0

Absolvenții studiilor superioare de licență în medicină și ai studiilor postuniversitare de rezidențiat, care vor activa timp de cinci ani în instituțiile în care vor fi repartizați de Ministerul Sănătății, vor beneficia de indemnizații, de compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ și pentru consumul de energie termică și electrică. De asemenea, conform modificărilor Legii ocrotirii sănătății, vor fi compensate cheltuielile pentru naveta lucrătorilor medico-sanitari şi farmaceutici, care au domiciliul în afara localităților în care activează. Sunt prevederile unei hotărâri de Guvern.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Totodată, hotărârea cu privire la încadrarea tinerilor specialiști în câmpul muncii în funcții didactice vacante, aprobată de Guvern, prevede că, în primii 5 ani de activitate, absolvenții programelor de studii superioare de licență și master vor primi o indemnizație unică în mărime de 200 de mii de lei. Cei din învățământul profesional tehnic vor beneficia de 160 de mii de lei.

„Hotărârea de Guvern are menirea să încurajeze tinerii specialiști din medicină și din educație să meargă în satele și orășelele noastre”, a accentuat premierul Dorin Recean.

Cadrele didactice debutante, repartizate de Ministerul Educației și Cercetării în instituțiile din mediul rural, centrele raionale sau în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, vor beneficia de compensații în mărime de o mie de lei lunar pentru cheltuielile de închiriere a locuințelor. Totodată, acestea vor primi o plată unică, anuală, de 3000 de lei pentru compensarea consumului de energie electrică și termică.

În același timp, Regulamentul cu privire la modul de calcul, repartizare, utilizare și evidență a transferurilor cu destinație specială pentru susținerea tinerilor specialiști din domeniul culturii stabilește o indemnizație unică în mărime de 120 de mii de lei pentru absolvenții instituțiilor de învățământ superior și de 90 de mii de lei pentru cei din învățământul profesional tehnic.

„Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, și tinerii specialiști din domeniul culturii vor primi indemnizații unice în urma absolvirii și repartizării în satele, comunele, centrele raionale din Republica Moldova”, a punctat Ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Banii vor fi achitați în trei tranșe egale, beneficiari fiind tinerii care se angajează, în primul an după absolvire, în instituțiile în care au fost repartizați de Ministerul Culturii și activează timp de trei ani în cadrul acestora.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE