STUDIU// Peste 65% din deșeurile menajere solide generate în municipiile Chișinău și Bălți pot fi transformate în energie

246
0

Peste 65% din deșeurile menajere solide generate în municipiile Chișinău și Bălți pot fi transformate în energie, se arată într-un studiu realizat cu suportul USAID, prin intermediul Proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA) privind perspectivele Republicii Moldova de valorificare a energiei din deșeuri.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cercetarea a permis determinarea compoziției și puterei calorice a deșeurilor în cele două municipii.

Prezentă la evenimentul de lansare a studiului, secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a accentuat importanța acestuia în contextul unor posibile soluții pentru deșeurile nereciclabile.

„Este o oportunitate enormă pentru noi să avem o claritate ca să cunoaștem ce potențial avem și ce tehnologii putem aplica pentru utilizarea acestor deșeuri nereciclabile. Avem obiective clare de decarbonizare, de a atinge zero emisii nete de carbon către 2050, avem obiective către 2030, de energie și de climă. În condițiile în care nu dispunem de resurse fosile, tehnologiile de producere a energiei din deșeuri ar putea veni cu o valoare  adăugată netă pentru economia noastră și pentru sistemul energetic”, a spus Carolina Novac la deschiderea evenimentului.

Cercetarea mai arată că valoarea energetică medie anuală a fluxurilor de deșeurilor municipale solide, variază de la 4473 kcal/kg s.u. în Bălți, până la 4498 kcal/kg s.u. în Chișinău, iar din analiza potențialului de producere a energiei reiese că în Chișinău ar fi posibilă utilizarea unei instalații de generare a energiei electrice cu capacitatea de 46 MW, în timp ce pentru Bălți cu capacitatea de 12 MW.

Rezultatele studiului arată că în fluxul deșeurilor menajere solide din Republica Moldova, cota deșeurilor biodegradabile, precum resturile alimentare, hârtia, cartonul, materialele textile, pielea, deșeurile fitotehnice și lemnoase, reprezintă circa 64.7%, ceea ce presupune un potențial major pentru Republica Moldova în vederea obținerii energiei electrice și termice din deșeuri.

Republica Moldova și-a asumat drept obiectiv să mărească producția de energie electrică din surse regenerabile de la 6% la 30%, iar utilizarea noilor tehnologii de producere a energiei din deșeuri ar putea contribui la aceste scopuri bine definite.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE