Guvernul a majorat volumul stocurilor de securitate al gazelor naturale

226
0

Republica Moldova va stoca circa 15% din consumul mediu anual de gaze naturale, dintre care peste 30% vor constitui stocuri de securitate. Două hotărâri, în acest sens, au fost aprobate, în ședința Cabinetului de miniștri, în vederea asigurării securității aprovizionării cu gaze naturale a țării noastre în caz de situații excepționale, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit calculelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), prezentate Ministerului Energiei, cantitatea totală necesară pentru stocarea gazelor naturale constituie peste 149 de milioane m3. Dintre acestea, aproximativ 47 de milioane m3 reprezintă stocuri de securitate, ceea ce constituie echivalentul a zece zile de consum de iarnă. Anterior, stocurile de securitate acopereau opt zile de consum intern.

„Republica Moldova a devenit independentă energetic pe dimensiunea de gaze naturale și vom continua acest efort pe tot spectrul de resurse energetice. La fel, este important să lucrăm intensiv la sporirea eficienței energetice și a economiei energiei”, a spus premierul Dorin Recean.

Societatea pe Acțiuni „Energocom” a fost desemnată întreprindere responsabilă de încheierea acordurilor și a contractelor necesare cu operatorii instalațiilor de stocare și va ține evidența separată a tranzacțiilor încheiate în legătură cu crearea și menținerea stocurilor de securitate.

Volumele de gaze vor fi achiziționate până la data de 1 octombrie a fiecărui an calendaristic și vor fi stocate în depozitele din țări părți ale Comunității Energetice sau din statele membre ale Uniunii Europene.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE