Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a încheiat procesul de colectare de la raioane a informației cu privire la emiterea deciziilor de încetare a raporturilor de serviciu cu șefii organelor locale de specialitate în domeniul învățământului (direcțiile educație) care se aflau în funcție contrar prevederilor Codului educației.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEAnaliza ministerului arată că în 10 raioane șefii direcțiilor de învățământ au fost numiți în conformitate cu cadrul legal și rămân în funcție (Taraclia, Călărași, Florești, Fălești, Criuleni, Leova, Strășeni, Nisporeni, UTAG, Ialoveni).
În același timp, în alte 25 de raioane/municipii, aceștia au fost numiți contrar cadrului legal (fără concurs) sau pentru o perioadă nedeterminată de timp. În aceste localități vor fi numiți în funcție șefi interimari până la organizarea unui concurs de angajare a conducătorilor subdiviziunilor. MEC notează că în majoritatea raioanelor interimatul va fi asigurat de actualii șefi de direcție.
Din cele 25 de raioane, în 12 deciziile de încetare a raporturilor de muncă au fost emise/urmează a fi emise de consiliile raionale/municipale. În altele 13 – aceste decizii vor fi emise de MEC, după ce consiliile au semnalat că nu au avut timp să se convoace sau au invocat alte motive.
Menționăm că urmează să fie eliberați conducătorii care sunt numiți în funcție de mai mult de patru ani; nu au fost numiți prin concurs; au fost numiți pe perioadă nedeterminată; asigură interimatul sau care exercită funcția de șef al OLSDÎ prin exercitarea temporară a funcției de șef al OLSDÎ de către adjunctul titularului funcției publice.
Amintim că la 26 ianuarie 2024 expiră termenul de 45 de zile de la adoptarea deciziei Curții Constituționale din 12 decembrie 2023, prin care au fost confirmate modificările la Codul educației adoptate de Parlament la 17 august 2023.
Curtea Constituțională a verificat constituționalitatea acestor modificări și a declarat inadmisibile sesizările depuse de câțiva deputați și de un consiliu raional.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE