IGSU îndeamnă repetat cetățenii să evite astăzi, data de 8 ianuarie 2024,pornirea la drum pe timp de viscol și ninsori puternice

373
0

 

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în legătură cu pătrunderea unui ciclon sudic și a unei mase de aer polar pe teritoriului țării, pe data de 8 ianuarie va ninge puternic (15-20 l/m2), izolat se va semnala vijelie, se așteaptă intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s, temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 10-15°C, iar pe drumuri se vor forma troiene și ghețuș, informează IGSU.

Potrivit sursei citate, în vederea prevenirii situațiilor de risc, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă repetat cetățenii să evite astăzi, data de 8 ianuarie 2024, pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică.

În cazul dacă deplasarea este inevitabilă, oamenii trebuie să se informeze în prealabil despre accesibilitatea traseelor. Pentru circulația sigură în condiții de iarnă, conducătorii auto trebuie să-și echipeze corespunzător mijloacele de transport, precumm și să se asigure că  în portbagajul autovehiculului sunt păstrate lanțuri antiderapante, lopată, nisip, dar și haine groase.

Potrivit specialiștilor, rezervorul de combustibil trebuie să fie plin și sistemul de încălzire funcționează eficient. Totodată, persoanele trebuie să mențină bateria telefonului permanent încărcată pentru a apela în orice moment serviciile de urgență.

De asemenea, în caz de viscol și vânt puternic cetățenii sunt îndemnați să evite atingerea firelor electrice căzute la pământ, adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, dar și edificiilor în construcție.

Mai mult, salvatorii avertizează că în perioada temperaturilor scăzute pe suprafața bazinelor acvatice se formează podul de gheață. Astfel, pentru a evita riscul prăbușirii, pescarii sunt îndemnați să evite pescuitul la copcă sau mersul pe bazinele acvatice, dacă podul de gheață nu depășește 10 cm. Minorii trebuie să fie strict monitorizați, pentru a nu le permite aflarea și jocul acestora pe stratul de gheață.

În scopul prevenirii situațiilor de risc, în perioada condițiilor meteo nefavorabile, cetățenii sunt îndemnați să urmărească recomandările autorităților, precum și să verifice permanent buletinul meteorologic.

În situații excepționale și de risc, persoanele sunt îndemnate să apeleze de urgență Serviciul 112.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE