Votat în prima lectură: Copiii cu dizabilități vor beneficia de prestații sociale fără depunerea unei cereri

401
0

Prestațiile sociale pentru copiii cu dizabilități vor fi acordate în mod automat, fără a fi necesară depunerea unei cereri în prealabil. Același mecanism va fi și în cazul prestațiilor sociale oferite familiilor cu copii. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat, în prima lectură, de 74 de deputați.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Prestațiile vor fi stabilite în mod automat de Casa Națională de Asigurări Sociale, în baza informațiilor disponibile în sistemele informaționale naționale. Astfel, va fi exclusă obligativitatea de depunere a cererii și a documentelor confirmative pentru a beneficia de aceste prestații sociale.

Autorii propun facilitarea procesului de acordare a prestațiilor sociale pentru copiii cu dizabilități severe, accentuate sau medii de până la 18 ani. Totuși, în cazul în care copilul este reprezentat de către altcineva decât mama, va fi necesară depunerea cererii de către persoana care îl reprezintă (tata, tutorele, curatorul). Aceleași facilități vor fi valabile și pentru acordarea indemnizației unice la naștere și a indemnizației pentru creșterea copilului.

Potrivit datelor statistice, în anul 2024, de aceste facilități vor beneficia 33 115 mame care vor primi indemnizație unică la naștere, precum și 114 346 de copii, care vor beneficia de indemnizații lunare până la vârsta de 2 sau de 3 ani. Totodată, va fi facilitat procesul de obținere a dreptului la prestații sociale pentru aproximativ 2 300 de copii cu dizabilități.

Proiectul de lege a fost elaborat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Inițiativa legislativă va fi propusă spre adoptare în a doua lectură în plenul Parlamentului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE