În 2024 salariul minim va constitui 5000 lei

439
0

Începând cu anul viitor, salariul minim pe țară va crește de la 4000 la 5000 de lei. Decizia a fost aprobată, astăzi, în cadrul ședinței Guvernului, după consultarea prealabilă a partenerilor sociali.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Mărimea salariului minim pe ţară se stabileşte pentru un program complet de lucru de 169 de ore, constituind 29,58 lei pe oră.

Majorarea salariului minim pe țară până la 5000 lei este argumentată de necesitatea asigurării unei creșteri continue a garanțiilor minime în domeniul salarizării, pentru a menține puterea de cumpărare a salariaților și a asigura un mediu concurențial echitabil la nivel regional și internațional în ceea ce privește utilizarea forței de muncă.

Salariul minim pentru sectorul bugetar s-a dublat în ultimii doi ani. Începând cu anul 2023, Guvernul a unificat salariul minim, acesta fiind aplicat în același cuantum atât în sectorul bugetar, cât și în cel real. Retrospectiv, pentru anul 2022, cuantumul salariului minim a crescut de la 2200 la 3500 de lei. Din 1 ianuarie 2023, salariul minim pe țară a fost majorat cu circa 12,5% –  până la 4000 de lei.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE