Executivul a aprobat metodologia de amalgamare voluntară a unităților administrativ-teritoriale

374
0
Guvernul a aprobat metodologia de amalgamare voluntară a unităților administrativteritoriale. Documentul descrie întreg procesul, stabilește criteriile și condițiile pentru realizarea acesteia.

Guvernul va susține localitățile amalgamate prin acordarea surselor financiare pentru stimularea bugetelor. De asemenea, localitățile vor beneficia de suport financiar pentru dezvoltarea infrastructurii și pregătirea procesului de amalgamare voluntară. În acest sens, pentru anul 2023 în legea bugetului de stat au fost planificate 250 milioane de lei.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Prin urmare, metodologia va servi drept suport în dezvoltarea administrației publice locale eficiente și excluderea fragmentării excesive ale localităților. Conform datelor statistice, administrația publică locală este extrem de fragmentată, aproape 90% din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I având o populație redusă, sub 5000 de locuitori.

De asemenea, amalgamarea teritorială voluntară va spori capacitatea instituțională și financiară a administrației publice locale, iar ca urmare autoritățile vor furniza cetățenilor servicii mai calitative și mai accesibile.

Metodologia amalgamării voluntare a fost elaborată cu sprijinul Elveției, prin intermediul proiectului „Mă implic”, implementat de Skat Consulting, cu contribuția Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE