ANSA avertizează// Pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare nu cumpărați ciuperci din locuri neautorizate

416
0
Toamna este sezonul ciupercilor de pădure, iar mulți amatori sunt tentanți să le colecteze personal sau să le procure de la persoane neautorizate, fără cunoștințe temeinice. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă persoanelor care au tentația să strângă ciuperci din floră spontană (de ex.: păduri) să se abțină de la acest proces, întrucât pot cauza intoxicații grave.
Astfel, pentru prevenirea toxiinfecțiilor, ANSA vine cu câteva recomandări importante:
Ciupercile trebuie procurate doar din locuri autorizate, special amenajate, care au fost supuse controlului pentru siguranța alimentelor și care sunt etichetate și marcate corespunzător.
Recoltarea ciupercilor din flora spontană (pădure) în mod neorganizat sau achiziționarea de la culegătorii care le comercializează în piețe implică riscuri asupra sănătății, deoarece își pot face apariția speciile de ciuperci otrăvitoare care generează intoxicații acute la consumatori.
Consumul ciupercilor crude, chiar și a celor cunoscute, este strict contraindicat.
Este importantă respectarea regimului termic la depozitarea ciupercilor proaspete, inclusiv a regimului de prelucrare termică.
ANSA atenționează că nu există semne sigure de identificare a ciupercilor, bazate pe aspect, loc de creștere, miros sau pe faptul că animalele se hrănesc cu ele.
Nu există nici un test sau „antidot” la care poate recurge culegătorul sau consumatorul de ciuperci pentru a evita confuziile sau otrăvirea.
Așa-zisele teste precum: la gătirea în oțet ciupercile își pierd toxicitate, înnegrirea cepei sau a usturoiului în timpul fierberii indică toxicitatea, aruncarea apei în care s-au gătit reduce toxicitatea etc. – sunt false și pot costa viața.
Chiar și persoanele care consideră că cunosc bine ciupercile pot da greș, atenționează ANSA.

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Guvernul Marii Britanii, și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Partener al proiectului în municipiul Chișinău este Instituția Privată Publicația Periodică „Gazeta de Chișinău” care implementează proiectul „Prevenirea corupției în sectorul siguranței alimentare prin informare, formare și responsabilizare”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE