MAI// A fost lansat Centrul de Justiție Familială al Poliției, un serviciu unic destinat victimelor violenței în familiei și violenței sexuale

495
0

Un serviciu unic, creat special pentru victimele violenței în familie și violenței sexuale a fost lansat astăzi de către Ministerul Afacerilor Interne. Centrul de Justiție Familială al Poliției a fost creat prin colaborare strânsă între autorități, societatea civilă și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, ca să devină un loc al încrederii și siguranței pentru femeile și copiii care se confruntă cu situații grave de violență în bază de gen.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

,,Adesea, victimele se confruntă nu doar cu traume fizice și psihice, dar și cu ironii sau stigmatizare de către familie și comunitate atunci când se adresează după ajutor, pentru a scăpa de brutalitatea din propria casă. Nu doar această temă le face pe multe victime să tacă despre această experiență ci și traseul birocratic, umilitor uneori, pe care trebuie să îl urmeze dacă vor avea curajul de a-și cere dreptatea. Practic, acest parcurs întărea trauma, în loc să aline durerea. (..) Victimele violenței domestice vor fi primite într-un spațiu unde vor găsi siguranță și empatie, un spațiu în care să fie ajutate, nu judecate,” a subliniat Președinta Republicii Moldova, Maia SANDU, care a fost prezentă la evenimentul de lansare.


Datele statistice ale Inspectoratului General al Poliției, dar și rapoartele organizațiilor de profil, arată că unul dintre principalele motive pentru care violența în bază de gen perpetuează în societatea noastră este reticența și frica victimelor de a interacționa cu multitudinea instanțelor și serviciilor care ar trebui să le protejeze.

În altă ordine de idei, Inspectoratul General al Poliției înregistrează o creștere anuală a numărului de sesizări ale cazurilor de violență în bază de gen, datorată sporirii capacităților profesionale a specialiștilor de a reacționa prompt, existenței mecanismelor intersectoriale de referire și intervenție, dar și sporirii nivelului de încredere a victimelor în organele de drept. Astfel, doar în anul 2022 au fost înregistrate 2471 cazuri de violență în familie; 504 infracțiuni ce atentează la viața sexuală dintre care: 222 cazuri de viol și 282 cazuri de acțiuni violente cu caracter sexual și 403 infracțiuni cu caracter sexual împotriva copiilor. Datele Comisiei de Letalitate arată că 24 femei și-au pierdut viața ca urmare a violenței din partea unui membru al familiei sau a partenerului intim, iar alte 45 de femei s-au ales cu vătămări corporale grave.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Excelența Sa Kent LOGSTON, a subliniat: 

,,Statele Unite susțin cu mândrie eforturile depuse de Republica Moldova pentru a preveni și a răspunde violenței în bază de gen. Noi apreciem parteneriatul nostru continuu pentru a soluționa această problemă critică ca parte a obiectivului comun de a construi un viitor democratic, prosper și sigur pentru toți cetățenii Republicii Moldova”.

Centrul va activa după modelul american, care presupune că toate autoritățile și specialiștii fac echipă comună și lucrează prompt, pornind de la nevoile victimei, în interesul suprem al acesteia. Noutatea acestui serviciu pentru țara noastră constă în faptul că poliția, medicii, medicii legiști, avocații, psihologii, asistenții sociali și specialiști din mai multe ONG-uri specializate lucrează sub același acoperiș în regim 24/7 pentru femeile și copiii care au nevoie de ajutor de urgență. Specialiștii care primii vin în contact cu victima colectează probele în regim operativ. În același timp, se reduce considerabil numărul discuțiilor și interogatoriilor traumatizante pentru supraviețuitoarele violenței.

Pentru a chema în ajutor echipa Centrului de Justiție Familială al Poliției, este nevoie să fie apelat serviciul 112 sau să sunați la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete – 0 8008 8008. 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE