Grecia, Bulgaria și România au reafirmat sprijinul pentru securitatea energetică a Republicii Moldova

465
0
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a participat luni la reuniunea trilaterală la nivel de Prim-miniștri ai Bulgariei, Greciei și României, ce a avut loc la Varna, Bulgaria, subiectele principale ale acesteia vizând întărirea securității și interconectării regionale, la aceste procese fiind conectată și Republica Moldova, informează Ministerul Energiei al Republicii Moldova.
În declarația finală a reuniunii, părțile și-au reafirmat hotărârea de a sprijini perspectiva de aderare europeană a Balcanilor de Vest, precum și a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, pe baza îndeplinirii criteriilor de aderare laUE și a „propriilor merite” ale solicitanților în realizarea reformele necesare. De asemenea, luând în considerare provocările de securitate cu care Republica Moldova se confruntă și ca urmare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei, cele trei țări au decis să continue cooperarea pentru a oferi sprijin multidimensional adecvat țării noastre.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a reafirmat hotărârea Republicii Moldova de a avansa în procesul de integrare europeană, dând ca exemplu progresele din ultimii doi ani în domeniul energiei. Dintr-o țară care depinde 100% de o singură sursă de gaze naturale, Republica Moldova și-a diversificat sursele de aprovizionare și a devenit furnizor de securitate în regiune, după ce a pilotat interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria și coridorul vertical de gaze din Grecia până la depozitele subterane din Ucraina. În prezent, Chișinăul facilitează accesul țărilor din sud-estul Europei la depizitele de gaze din Ucraina.
Participanții la reuniune au subliniat importanța din ce în ce mai mare a conectivității multidimensionale între cele trei țări, a conectivității interregionale a UE, precum și a conectivității în regiunea mai largă de vecinătate, care necesită dezvoltarea în continuare a proiectelor de interes comun pentru a îmbunătăți radical infrastructura transfrontalieră. De asemenea, s-a convenit să se identifice și dezvolte noi rute/coridoare de-a lungul axei Nord-Sud, care leagă cele trei țări prin noua infrastructură feroviară și de autostrăzi.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE