De la 1 octombrie 2023, salariile angajaților din sectorul medical vor fi majorate cu 15%. De aceeași majorare vor avea parte și medicii rezidenți la plățile pentru gărzile de noapte

952
0

Modificarea LEGII fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM) pentru anul 2023 a fost votată în prima lectură de 73 de deputați. Potrivit proiectului de lege, elaborat de Ministerul Sănătății, se propune majorarea cu aproximativ 399 de milioane de lei sau 12,8 % atât a veniturilor, cât și a cheltuielilor FAOAM.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În mare parte, majorarea cheltuielilor este necesară pentru a majora cu 15 % salariile personalului medical din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, începând cu data de 1 octombrie 2023.

„Toți lucrătorii medicali – medici, asistenții medicali și medicii rezidenți vor primi sporul salarial de 15 la sută, cei care sunt finanțați din FAOAM. Medicii rezidenți, de asemenea, vor primi un spor de 15% la plățile pentru gărzile de noapte. Din acest punct de vedere, este un spor substanțial, nu atât cât am dori, dar este echivalent cu posibilitățile actuale ale statului”, a precizat vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Adrian Belîi.

De asemenea, vor fi cheltuite peste 69 de milioane de lei pentru procurarea de servicii medicale pentru acordarea asistenței medicale pacienților cu AVC acut, precum și în cadrul programelor speciale.

Proiectul de modificare a Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală a fost elaborat în urma analizei indicatorilor fondurilor pe parcursul anului, precum și în baza priorităților stabilite pentru acordarea serviciilor medicale necesare populației.

Inițiativa legislativa va fi propusă spre examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE