Se caută leac pentru beția la volan. Autoritățile vor să reducă rata accidentelor rutiere. „Odată ce urci beat la volan, comiți o crimă…”

397
0

Autoritățile caută leac pentru beția la volan și iresponsabilitatea participanților la traficul rutier. Subiectul a fost abordat în cadrul audierilor publice organizate la Parlament de către Comisia securitate națională, apărare și ordine publică, în comun cu Comisia juridică.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La ședință au participat reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv subdiviziunile responsabile, Inspectoratul Național de Probațiune, Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție, Agenția Servicii Publice, Congresul Autorităților Locale din Moldova. Cele 12 instituții publice au prezentat informații relevante pentru fiecare domeniu de activitate. Rapoartele prezentate au conținut date despre accidentele rutiere, victimele acestora și pedepsele aplicate celor care se fac vinovați.

Potrivit șefului Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu, pe parcursul a opt luni ale acestui an, au avut loc 1279 de accidente rutiere în care și-au pierdut viața 122 de persoane, iar peste 1500 s-au ales cu traumatisme. Potrivit datelor statistice, în ultimii trei ani, numărul accidentelor a crescut cu 1,3%. De cele mai multe ori, accidentele rutiere sunt cauzate de viteza excesivă, neacordarea priorității pietonilor și altor vehicule, precum și condusul în stare de ebrietate.

De menționat că, de la începutul anului, au fost înregistrate 153 de accidente cu implicarea angajaților poliției, iar 63 de angajați erau în afara orelor de serviciu.

Datele statistice mai arată că, pe parcursul a opt luni ale acestui an, 207 accidente s-au produs din cauza conducătorilor auto aflați în stare de ebrietate, cifra fiind mai mică cu șapte procente comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Totodată, până la începutul lunii august, oamenii legii au intervenit în 4267 de situații în care șoferii erau sub influența băuturilor alcoolice. În context, Inspectoratul Național de Probațiune a prezentat informații despre programul „Drink&Drive”, care presupune un șir de acțiuni de redobândire a permisului de conducere, în cazul în care acesta a fost retras din cauza că șoferii au fost depistați în stare de ebrietate. Până în prezent, 1407 persoane au participat la acest program.

„Prin aceste discuții, ne dorim să înțelegem care sunt cauzele accidentelor și să identificăm modificările legislative necesare pentru îmbunătățirea situației și prevenirea accidentelor rutiere. Aici, nu mă refer doar la sancționare, dar și la condițiile pe care trebuie să le asigure administrația publică locală și centrală, cei care au în gestiune anumite tronsoane de drum, pentru ca să asigurăm inclusiv siguranța pietonilor. De asemenea, măsurile legislative trebuie să vizeze și șoferii care urcă la volan în stare de ebrietate. Odată ce te urci beat la volan, comiți o crimă, iar crimele trebuie pedepsite”, a accentuat președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.

La ultima ședință plenară a legislativului, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a solicitat înăsprirea sancțiunilor pentru încălcarea regulilor de circulație, în contextul în care, în ultima perioadă, s-au înregistrat mai multe accidente grave.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE