Și legislatorii au așteptări de la noua sesiune parlamentară. Cei din opoziție își doresc să fie luați în serios, iar cei de la guvernare îi îndeamnă la „unitate”

409
0

Nu doar cetățenii au așteptări de la noua sesiune parlamentară de toamnă – iarnă, dar și înșiși legislatorii. Deputații din opoziția socialist-comunistă își doresc să fie, în sfârșit, luați în serios, iar cei de la guvernare își îndeamnă colegii la „unitate”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Tradițional, prima ședință din sesiunea de după vacanța de vară a început cu discursurile liderilor fracțiunilor parlamentare. În discursul său, președintele fracțiunii Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Bătrîncea, și-a exprimat supărarea colegilor săi de fracțiune față de Guvernul Republicii Moldova, care „nu avizează niciun proiect de lege al opoziției”.

„Fac apel la Guvern. Câteva zeci de inițiative legislative se află la Guvern fără să fie avizate. Fac apel către șefii comisiilor permanente să nu facă abuz de pozițiile lor. Nimeni nu este veșnic la guvernare și toți ajung în opoziție… Vă cerem să ne trezim la realitate cu respect pentru fiecare deputat delegat în această instituție a țării. Ne dorim să avem un Parlament funcțional, iar deputații cu alte viziuni să nu mai fie catalogați așa cum au fost până acum”, a menționat Bătrîncea de la tribuna centrală  a Parlamentului.

La rândul său, după ce a trasat prioritățile parlamentare pentru sesiunea de toamnă-iarnă, președintele Legislativului, Igor Grosu, și-a îndemnat colegii din opoziție la „unitate”.

„Avem așteptări mari noi aici și cetățenii de acasă. Trebuie să reușim să facem suficiente reforme ca să îndeplinim obiectivul propus – aderarea la UE până în 2030. Pentru prima dată simțim că acum avem șansa de a aduce R. Moldova în UE. Este șansa noastră de a dezvolta țara. Lucrul acesta îl înțeleg și cei care nu vor să spună deschis că unica noastră șansa este UE. Chiar dacă au gustat și gustă din libertățile acestui spațiu civilizat. Colegi, eu vă îndemn în această sesiune, indiferent de opțiunile politice, supărări, să ne unim și să folosim aceasta fereastră de oportunitate. Acest moment în care să ne rupem de acest spațiu barbar, toxic care aduce moarte, șantaj, duce în trecut și să ne ancorăm în spațiul păcii, a libertății , unde viața omului are valoare. Republica Moldova este stat european, cetățenii Republicii Moldova sunt europeni și o să ajungă să devină parte a marii familii europene”, a menționat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului le-a mai atras atenția colegilor săi că în acest an ne aflăm în „cea mai responsabilă perioadă din istoria Republicii Moldova”.

„Anul 2023 este anul în care trebui să avansăm ireversibil în toate domeniile – justiție, economie, energie, securitate, politică externă. Securitatea energetica este o prioritate pentru legislativ și Guvern. În ultimii doi ani, moldovenii au demonstrat că sunt mai puternici decât orice șantaj al Kremlinului. Acest razboi în care ucrainenii își dau viața nu doar pentru neamul și pământul lor, dar și pentru toată lumea civilizată, ne arată clar că trebuie să fim independenți și să nu așteptăm pomeni otrăvite”, a subliniat Igor Grosu.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE