La un an de mandat, şefa Procuraturii Anticorupţie (PA), Veronica Drăgălin, a vorbit despre realizările sale la conducerea PA şi dosarele de rezonanţă – frauda bancară, Laundromat sau concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEÎn context, Veronica Drăgălin a subliniat că instituţia pe care o conduce şi procurorii pe care-i are în subordine trebuie să aibă mai multe competenţe, iar asta ar însemna că PA ar trebui să fie reformată după modelul DNA din România.
„O mare problemă pe care o avem noi este scurgerea de informaţii pe dosare penale şi faptul că nu suntem suficient de eficienţi pe unele dosare mai complexe. Din punctul nostru de vedere, soluţia pentru aceste probleme provocări este fortificarea PA după modelul DNA din România. Astfel ca legea să ne permită să putem efectua măsuri speciale de investigaţie, cum ar fi să avem o echipă de ofiţeri care să poată urmări persoane, să avem tehnica necesară astfel ca să putem intercepta telefoane, să putem pune camere şi microfoane ca să înregistrăm discuţii”, a explicat Drăgălin.
În formula sa actuală, Legea nu permite procurorilor din cadrul PA să aplice asemenea măsuri speciale, care pot fi întreprinse doar de ofiţerii CNA, SIS şi poliţie.
„Este absolut important şi necesar ca să fie modificată Legea astfel ca să ne permită nouă să efectuăm aceste măsuri autonom la noi în instituţie. PA trebuie să aibă propriile forţe, un buget, o clădire pentru procurori şi ofiţeri specialişti, o secţie de cooperare internaţională şi multe alte lucruri”, a adăugat şefa PA.
Totodată, Drăgălin a mai considerat că şi salariile procurorilor anticorupţie lasă de dorit.
„Dacă vrem să avem succese mai mari în lupta cu corupţia, procurorii anticorupţie şi restul angajaţilor ar trebui să fie încurajaţi. Cei profesionişti, integri şi oneşti trebuie să fie încurajaţi pentru ca să rămână în sistem şi să vrea să-şi dedice viaţa luptei împotriva corupţiei. Salariile ofiţerilor CNA au fost majorate în ultimele luni dar nu şi salariile pentru procurori”, a menţionat Drăgălin.
Potrivit şefei PA, salariul pe care-l ridică lunar este de 26 de mii de lei, iar unii procurori din subordine nu primesc nici 20 de mii de lei pe lună.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE