Laboratorul bunelor practici de anticorupție: OSC-urile din regiunea centru au vizitat organizațiile din regiunea sud

604
0

Vizita a fost organizată în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, co-finanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Partener al proiectului în Regiunea de Dezvoltare Centru este Centrul CONTACT, care implementează proiectul „Societatea civilă împotriva corupției”.

Gazda vizitei de studiu „Centrul Pro-Europa Comrat”, în persoana directoarei Snejana Caledji, le-a vorbit organizațiilor din centrul țării despre activitățile organizației și acțiunile de prevenire a corupției pe care le desfășoară în regiunea de sud, dar și despre cele 17 proiecte anticorupție susținute în raioanele de Sud ale țării și pe teritoriul Unității Teritoriale Autonome  Găgăuzia.

Organizațiile din centrul țării au beneficiat și  de oportunitatea de a se familiariza cu activitatea a două asociații obștești de media, care implementează proiecte anticorupție: una în Sudul țării și alta în UTA Găgăuzia.

Primul popas în drum spre Regiunea Sud a fost la Asociația Obștească „PROSPECT” din or. Cimișlia. Experiența Asociației în prevenirea corupției la nivel local începe în anul 2020, când AO Prospect a monitorizat Planul Anticorupție al orașului Cimișlia 2016-2020. În perioada ianuarie – decembrie 2023, organizația implementează proiectul „Campanie  de informare și conștientizare privind prevenirea corupției în regiunea Sud”. Campania de informare anticorupție în Regiunea de Sud cuprinde difuzarea de spoturi TV, emisiuni TV-Radio, articole în ziare locale, podcast-uri, investigații jurnalistice, materiale de promovare pe rețelele sociale s.a. acțiuni, care va informa peste 15 mii de cetățeni din regiunea de sud despre pericolele corupției, mecanismele și instrumentele de prevenire a corupției în domeniile educație, ocrotirea sănătății și agricultură.

A doua organizație vizitată a fost „Media Birlii – Uniunea” din Comrat.

Potrivit lui Vitalii Gaidarji, directorul organizației, principalele activități din cadrul proiectului local de prevenire a corupției sunt publicarea deciziilor judecătorești ce țin de cazurile de corupție, realizarea podcast-urilor tematice, elaborarea unui plan anticorupție pentru organizație și a materialelor informative. „Totodată am desfășurat și un concurs de 3 mini-granturi pentru abonații noștri, care au avut de elaborat conținuturi media anticorupție”, spune Vitalii.

Impresiile participanților din regiunea centru

Cristina Ceban este reprezentanta Asociației pentru Drepturile și Libertățile Civile din satul Negrea din raionul Hîncești. Organizația desfășoară un proiect cu referire la  prevenirea corupției în educație. „Proiectul este desfășurat în două localități unde am organizat seminare de informare în rândul elevilor, un joc interactiv în vederea simulării unor acțiuni de prevenire a corupției. Vizita de studiu este o experiență foarte frumoasă, aici am văzut multe organizații care și ele la rândul lor fac activități utile și avem de învățat de la acestea”, spune Cristina.

Olga Mocanu, Asociația Media-Vest Europa din satul Telița, raionul Anenii Noi. „Vizita a fost foarte utilă, am văzut bune practici – pe alocuri și le-am filmat, și le-am fotografiat. Mi-au plăcut ideile pentru că noi o să mergem pe partea de blogging și anume în direcția cum să prevenim corupția. Au fost idei interesante: cum se realizează un video, cum am putea să-i învățăm pe elevi, am înțeles că le plac lucrurile practice”, povestește Olga.

În toamna 2023, Centrul CONTACT va organiza o altă vizită de studiu pentru organizațiile din regiunea centru. De această dată, organizațiile beneficiare vor merge într-o vizită la organizațiile care desfășoară activități de prevenire a corupției în cele 4 sectoare: educație, sănătate asistență medicală, agricultură și siguranța alimentară,  în regiunea nord.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE