La ora actuală, Republica Moldova trece prin cel mai dramatic val de migraţie din istoria sa – „cel de-al treilea val…migraţia tinerilor”. Constatarea aparţine expertului economic, Veaceslav Ioniţă.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEExpertul menţionează, în analiza sa, că din cei 12,7 mii tineri care au intrat la Universitate în R. Moldova în 2019, doar 8,3 mii sau 65% din ei au finalizat studiile în 2022.
„Nu, nu este vorba despre reușita academică. Cei 4,4 mii tineri pur și simplu au decis să-și continue studiile și viața peste hotarele țării. Și asta doar o singură promoție și doar în trei ani!!! R. Moldova, în prezent, se confruntă cu al treilea val de migraţie, al treilea și cel mai dramatic: migraţia tinerilor”, constată Veaceslav Ioniţă.
Expertul reaminteşte că primul val al migraţiei – valul sărăciei – a fost înregistrat în perioada anilor 2000-2005, iar al doilea val a fost în perioada 2015-2018 – valul pentru o viața mai bună.
„Acești oameni nu mai erau într-o sărăcie extremă, aveau venituri satisfăcătoare, majoritatea de vârsta 30-45 ani, oameni formați, cu familii, dar au plecat pentru o viață mai bună, calitativă. Acolo unde pe lângă salarii bune mai ai și drumuri, școli, spitale, infrastructură. Într-un cuvânt bunăstare oferită de autorități”, explică Ioniţă.
Potrivit analizei expertului, dacă acum 10 ani doar 24% din tineri de vârsta universitară erau peste hotarele țării, în prezent ponderea lor deja a ajuns la 40%.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE