După învestirea de ieri a Evgheniei Guțul în funcția de bașcan al UTA Găgăuzia, Procuratura Anticorupție (PA) a făcut precizări cu referire la cauza penală privind finanțarea ilegală și coruperea alegătorilor în cadrul campaniei electorale de alegere a candidatului la funcția de bașcan al UTA Găgăuzia.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEPotrivit unui comunicat emis de PA, dosarul penal a fost deschis pe 27 aprilie 2023.
În cadrul urmăririi penale, la 07 și 13 mai 2023, de către angajații CNA, în comun cu angajații INI, sub controlul Procuraturii Anticorupție, au fost efectuate percheziții la persoanele vizate, unde au fost depistate și ridicate mijloace materiale de probă cum ar fi: înscrisuri de ciornă ce vizează cheltuieli de transportare a alegătorilor; înscrisuri de ciornă ce vizează oferirea de produse alimentare; tehnică de calcul; liste ale persoanelor care ar fi fost remunerate; mijloace bănești ș.a.
Totodată, la 16 mai 2023, de la Judecătoria Comrat, sediul mun. Comrat, au fost ridicate listele electorale, care au fost examinate cu participarea membrilor Comisiei Electorale Centrale (CEC) UTA Găgăuzia.
După examinarea listelor, până în prezent, s-a stabilit că circa 50 de persoane figurează în calitate de alegători, deși aceștia nu se aflau pe teritoriul Republicii Moldova în perioada scrutinului electoral.
În continuare, se efectuează un șir de acțiuni de urmărire penală, inclusiv examinarea obiectelor ridicate în cadrul perchezițiilor (telefoane mobile, tehnică de calcul, înscrisuri, etc.).
Până acum, au fost recunoscute în calitate de bănuit 11 persoane.
Pentru infracțiunea prevăzută – „finanțarea ilegală și coruperea alegătorilor în cadrul campaniei electorale” din Codul penal, legea prevede o pedeapsă cu amendă până la 92 500 MDL sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la 2 la 5 ani.
Ca urmare, în cazul în care de către instanța de judecată va fi stabilită vinovăția persoanelor pe episodul dat, pedeapsa stabilită de lege prevede privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții legate de activitatea politică.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE