Despre poluarea mediului

868
0
Mircea V. Ciobanu la Bookfest Chișinău 2022
Căldură mare. À la Caragiale, da. Troleibuze arhipline, ajungând în stație când le poftește inima. À la Ceban, da. Unele vehicule sunt dotate cu climatizoare ce funcționează în regim de ventilatoare, împroșcând călătorii cu rafale agresive de vânt de stepă. Dar majoritatea se aerisesc doar grație geamurilor deschise, pe unde pătrunde arșița. Stând într-un picior, cu capul sus, ca să nu se sufoce de bogăția olfactivă a vremii (avem acces la toate parfumurile lumii!) pasagerul prinde puțin din aerul care a mai rămas în salon. Și exact atunci când crede că se poate relaxa, când un pic din aerul reconfortant al libertății a ajuns și la el, difuzoarele mașinii îl împroașcă cu mesaje imperativ-agresive, din partea casei: primăria folosește abuziv transportul public pentru a-și face publicitate.
Aflăm că ea, primăria, este „deschisă” și „transparentă” (deci nu aflăm o informație, ci un slogan electoral, care dă din el de atâta „transparență” și „deschidere”). Și mai aflăm că primăria propune tuturor „îmbătrânire activă” (sic!). Adică îi îndeamnă pe toți să îmbătrânească cât mai rapid? Mergem la dicționar, să precizăm. Primul sens al adjectivului „activ” este: „care participă (în mod efectiv) la o acțiune.” Adică: nu lași organismul să urmeze procesele (de maturizare, de îmbătrânire) singur, în firea naturii, ci participi activ, îl forțezi să îmbătrânească! Sensul al doilea din Dexonline precizează, cu referire la organisme, că „activ” înseamnă „care realizează (intens) un anumit fenomen, un anumit efect etc”. Adică „îmbătrânire activă” ar însemna nu doar forțarea procesului, ci și intensificarea lui! Putem să mergem și la al treilea sens, pur-gramatical, dar și el ne va confirma faptul că subiectul e cel care îndeplinește acțiunea. Sensul vorbei primăriei: de vreme ce natura uită câteodată să ne îmbătrânească, hai și-om îmbătrâni activ din proprie inițiativă!
Toate tâmpeniile astea ni le spune (tocmai când ne sufocăm de arșiță și ne dorim un dram de liniște) rețeaua de informare abuzivă a primăriei, care anunță, de fapt… un concurs municipal de șah (sic!). Adică, în loc să spună că ne propune un mod de viață activ (când pui „activ” lângă „viață” e una, când îl pui lângă „bătrânețe” e cu totul alta, e chiar inversul intenției!), ei ne îndeamnă la grabnică senectute! Și, mai și ținând cont de condițiile participării la concurs (începând cu „cei care au mai mult de 50 de ani” – chiar așa!), primăria vrea să grăbească procesul de îmbătrânire progresivă a populației pornind de departe! Mă gândeam dacă nu cumva intră în această categorie primarul. Nu, dom’le, e încă un mucos. Iată ce scrie chiar el pe pagina sa din rețele: „Sunt tânăr. Puternic. Vreau. Pot.” Adevărat, examenul psihanalitic al profilului va citi aici niște complexe (nu doar sexuale) evidente, dar asta iese din ramele studiului nostru. Eu îi doresc maturizare, îmbătrânire și pensionare cât mai activă (fie și din postul de primar, pentru început).
Problema asta cu poluarea spațiului public (din transportul public, în primul rând) este una acută. S-a discutat mult despre poluarea acustică/ sonoră, mai ales în microbuze, când șoferul își rotea, de plictis, placa preferată; dar aceeași placă și-o rotește – în scopuri exclusiv electorale – primăria, atunci când își cântă mesajul, nociv din punct de vedere acustic. Veți spune că e o informație de interes public și… veți greși. Vă amintiți când, în pandemie, ascultam cu toții „sfatul medicului”, cu recomandări aparent utile, citite la microfon de… primarul general! O lume întreagă de savanți căuta cauzele și soluția împotriva pandemiei, iar primarul Ceban le și știa pe toate și le indica din microfon. În lumea bună sfaturile de acest gen, ale unui profan în domeniu, sunt dur penalizate. La noi ele creau imaginea unui primar care „are grijă de noi”. Îmi amintesc, cu aceeași stupefacție, cum același primar felicita femeile cu prilejul zilei de 8 martie, mulțumindu-le că, datorită lor, orașul e mai curat, e mai educat, e mai sătul etc., enumerând meseriile pe care – credea el – trebuie să le aibă femeile: măturătoare-deritecătoare, educatoare-profesoare, adică servitoare ale acestor bărbați ai neamului, care „sunt puternici, vor și pot”.
Dincolo de toate, poluarea acustică făcută cu bună știință și în mod abuziv de primărie este o problemă gravă și trebuie penalizată. Transportul public – mai ales după ce primarul a triplat (sic!) prețul călătoriei, fără să sporească triplu (dimpotrivă!) și calitatea serviciiilor de călătorie – nu este al primăriei, ci al cetățenilor acestui oraș, funcționând pe banii călătorilor, nu ai primăriei. Consecutiv, acest transport nu poate să fie un spațiu care să fie exploatat abuziv în folosul imaginii primarului și a primăriei. Mai ales când poluarea sonoră propriu-zisă, indiferent de mesaj, mai este sporită de nocivitatea informației în sine, vezi cazul cu „îmbătrânirea activă”. A nu se confunda informația de interes public cu mesajul de imagine, pe care primăria trebuie să-l difuzeze din surse proprii și pe spațiile proprii. De exemplu, pe pagina personală (recte: electorală) a primarului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE