Primarul Ceban le propune celor de la PAS „anularea tarifului la gaz” în Chișinău. PAS: „scandal artificial și show”

416
0

Epopeea replicilor acide între primarul municipiului Chişinău, Ion Ceban, şi reprezentanţii PAS continuă. După ce le-a propus legislatorilor PAS să anuleze taxa de salubrizare în toată ţara, Ceban le sugerează să „anuleze tarifele la gaz în municipiul Chişinău”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Poate PAS anulează tariful la gaz în municipiul Chişinău, dacă poate scoate din contextul general municipiul Chişinău, ca şi în cazul taxei de salubrizare”, a propus Ceban într-o postare video pe pagina sa de socializare.

Precizăm că, ceva mai devreme, Ceban a anunţat despre inițiativa legislativă de modificare a Codului Fiscal prin anularea taxei de salubrizare, care a şi fost înregistrată în Parlament.

„Propunem anularea taxei pentru salubrizare atât în capitală, cât și în celelalte orașe și sate ale țării”, a menţionat primarul, specificând că proiectul privind abrogarea impozitului a fost depus de fostul socialist Gaik Vartanean, care, după ce s-a declarat independent la sfârşitul anului trecut, acum, reprezintă Partidul „Mișcarea Alternativa Națională”.

Acest „scandal” a fost declanşat acum cinci zile, după ce consilierii municipali PAS au declarat că „noua taxă de salubrizare pusă de Ion Ceban trebuie anulată”.

„Noi credem într-un Chișinău curat și confortabil, realizat nu prin impunerea de taxe nerezonabile, ci prin profesionalism și competență”, au menţionat aleşii locali din partea PAS. Aceste declaraţii au fost calificate de Ceban drept populiste şi manipulatorii. La rândul său, candidatul PAS la fotoliul de primar al capitalei, Lilian Carp, a prezentat argumente pentru care taxa de salubrizare în capitală nu-şi are locul.

„Primăria Chișinău din nou a transformat propriile decizii greșite în scandal artificial și în show, pasând responsabilitățile proprii spre alte autorități. Cu taxa de salubrizare totul e simplu. Această taxă a fost votată în CMC la indicația primarului de către socialiști și prietenii lor în 2021. Logica, legea și bunul simț spune că ea poate fi ușor anulată prin votul celor care au introdus-o. Pentru asta nu e nevoie de alte autorități. Legea permite introducerea unei astfel de taxe, dar nu obligă pe nimeni să bage mâna în bugetul familiilor din Municipiul Chișinău, pentru compensarea propriilor găuri din buget”, a explicat Carp.

Precizăm că, recent, Consiliul Municipal Chişinău (CMC) a dispus, în baza unei decizii adoptate încă la sfârşitul anului 2021, că fiecare locuitor al capitalei va achita câte 120 de lei anual drept taxă de salubrizare, care vine suplimentar celei stabilite pentru evacuarea deşeurilor şi salubrizarea curţilor de bloc.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE