Ce nu pot împărți procurorii de la CNA și PA? Scandalul escaladează. Maia Sandu: „Să se apuce de lucru!”

1072
0

 Un scandal de proporții a izbucnit și escaladează în rândul procurorilor. Ofițerii de la Centrul Național Anticorupție (CNA) ar fi depus o plângere colectivă pe numele șefei Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Drăgălin, pe care o acuză de intimidare. Scrisoarea a fost publicată de jurnaliștii de la Realitatea.md.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La rândul său, șefa de la Anticorupție nu a confirmat și nici nu a infirmat acuzațiile, însă a scris pe pagina sa de socializare că nu are de gând să plece din funcție.

„Eu am devenit procuror pentru generația bunicilor noștri, care au trecut prin război, deportări și foamete. Eu sunt procuror pentru generația părinților noștri, care au ieșit în PMAN să lupte pentru independență când riscau să fie întâlniți cu tancuri. Noi luptăm pentru generația noastră, care am fost nevoiți să învățăm abecedarul în alfabetul chirilic și să ne simțim străini în țara noastră. Dar, cel mai important, noi astăzi, cu toții, luptăm pentru viitoarele generații de copii moldoveni care merită o viață decentă aici, acasă.  Eu sunt Procurorul-Șef al Procuraturii Anticorupție pe un mandat de 5 ani. Nu am de gând să plec. O să lupt în continuare împotriva corupției și pentru justiție, dreptate, egalitate, transparență și un viitor european”, a scris Drăgălin pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, anterior, șeful de la CNA, Iulian Rusu, a declarat în plenul Parlamentului că relațiile între instituția pe care o reprezintă și PA sunt „neclare” iar acest lucru ar periclita investigarea cauzelor penale de rezonanță.

Șefa statului, Maia Sandu, le-a recomandat celor doi șefi de la PA și CNA „să se apuce de lucru pentru că au multe de făcut”.

„Nu ne putem permite situația în care două instituții își aruncă replici în public și cumva dau responsabilitatea una pe alta. Noi avem nevoie de oameni responsabili care înțeleg cât de important este momentul și pentru agenda internă, deoarece combaterea corupției este unul dintre cele mai importante subiecte pe agendă, dar și pentru integrarea europeană. Deci ultimul lucru pe care vreau eu să-l vad în raportul Comisiei Europene este cearta între șefii de la CNAS și PA. Aici fiecare instituție trebuie să se apuce de lucru, pentru că au mult de făcut”, a declarat președinta Maia Sandu în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit șefei statului, cei care au de câștigat în urma acestui scandal sunt procurorii și ofițerii „corupți”.

„Sigur că sunt și oameni care-și fac lucrul foarte bine, dar cei care servesc clanurilor corupte sau propriilor lor interese iată că încearcă să facă acest circ, care este extrem de dăunător pentru credibilitatea instituțiilor, credibilitatea reformei și, mai ales, pentru efortul pe care care-l facem în vederea inițierii negocierilor de integrare”, a menționat Maia Sandu.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE