ANRE a dispus reducerea tarifului la gaz. Reglementatorul a stabilit un preț mai mic decât cel solicitat de furnizor

761
0

18,06 lei –  atât vor achita consumatorii casnici pentru un metru cub de gaze naturale.  Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE)  a decis, în cadrul ședinței de miercuri, 7 iunie, reducerea tarifului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Respectiv, membrii ANRE au „constatat existența unor factori obiectivi”, care, în conformitate cu prevederile legislației de profil și a metodologiei de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, condiționează necesitatea revizuirii prețurilor pentru anul în curs.

Prețul mediu de furnizare a gazelor naturale a fost calculat de ANRE în mărime de 15 259 lei per 1000 de metri cubi, cu 10 825 sau 41,6% mai mic comparativ cu prețul mediu în vigoare sau cu 1 429 de lei (8,6%) mai puțin decât cel solicitat de SA „Moldovagaz”.

Tariful în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de înaltă presiune a fost stabilit la nivel de 13 666 de lei, fără TVA. Pentru  punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de presiune medie a fost stabilit tariful de 14 381 de lei  per mia de metri cubi și pentru punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de presiune joasă, la care sunt racordați inclusiv consumatorii casnici, a fost dictat tariful de 16 730 de lei per mia de metri cubi, fără TVA. Prețul final cu TVA inclus fiind de 18,06 lei per metru cub de gaz.

Reprezentatul SA „Moldovagaz”, prezent la ședința ANRE, nu a comentat decizia reglementatorului, specificând că furnizorul se va expune doar după ce vor fi analizate argumentele care au stat la baza deciziei.

Iar președintele ANRE, Veaceslav Untilă, a considerat că decizia aprobată este un motiv pentru a-i „felicita pe consumatori”.

„Cred că putem să felicităm toți consumatorii, prețul s-a redus esențial, este un motiv în plus pentru a ne bucura, lucrurile se vor așeza și în domeniul gazelor”, a specificat Untilă.

Spiritele în jurul tarifelor la gaz s-au aprins după ce, săptămâna trecută, fostul primar de Bălți, Renato Usatîi, a dezvăluit că zeci de agenți economici mari folosesc cantități impunătoare de gaz la tarif de 11 – 14 lei per metru cub. Ulterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, că tarifele la gaz urmează să fie revizuite, existând premise pentru reducerea acestora.  Parlicov a refuzat să facă prognoze, însă a specificat că reducerea ar putea să fie „semnificativă”.

Precizăm că, ultima dată, tariful la gaz a fost aprobat în septembrie 2022. Atunci ANRE a  dictat un tarif de 29,27 lei per metru cub pentru consumatorii casnici.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE