Cu vecinul îmi beau vinul  

720
0

Cu vecinii trebuie să te împaci binișor, bine sau chiar foarte bine, altfel riști să te împaci foarte rău. În relația cu vecinul, fie el bun sau nu prea, nu strică un pic de diplomație, care, uneori, poate trece într-o prietenie adevărată.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Toată lumea știe că la moldoveni se obișnuiește să se bea un pahar cu vin și cine îți este mai aproape în această tradiție rămasă din moși-strămoși? Vecinul! Până îți bate la ușă un frate mai de departe, vecinul te scoate din încurcătură: îți deschide portița și stă cu tine împreună până hăt târziu, timp în care, bând vreo câteva tocitori, vă deschideți unul altuia sufletele, vă bateți pe umăr și vă bucurați că Dumnezeu a avut grijă și v-a așezat gospodăriile alături.

Când vă luați rămas bun, cam după miezul nopții, vecinul te invită să intri peste o zi sau două și pe la el, căci are vin roșu și alb „de care bea numai popa”. Și te duci, căci nu ai încotro! Parcă ai putea să refuzi invitația vecinului tău drag, pe care îl cunoști de mai mulți ani, îl stimezi peste măsură și simți deja că fără el nu poți să trăiești? Ți-a devenit atât de apropiat, încât vrei să-l vezi măcar o dată pe săptămână, să te bucuri de prezența lui, dar și de vinișorul care se duce ușor „pe șoseaua gâtului”.

Toate bune și mai bune, dar, de la o vreme, încep să se supere nevestele, se stresează copiii că prea de tot „s-a întărit” prietenia aceasta între doi vecini. Prin sat încep să circule zvonuri că „cutare cu cutare beau de sting, se îmbată și cântă noaptea cântece de beție”. Mai pe scurt, treaba începe să se complice…

Sub presiunea necruțătoare a „vocii poporului”, a familiei, dar și a polițistului de sector, pentru că s-au plâns de gălăgie vreo câteva cu nasul pe sus din mahala, încep să se caute soluții de alternativă. „Muzica” se dă mai încet, vin se bea nu mai puțin ca înainte, dar în liniște, ca în lumea civilizată, parfumată, la locul ei.

La nevoie, se poate schimba chiar locul întâlnirii. Doar se știe: pe fiecare hudicioară există câte un bărbat rămas singur cuc din diferite motive, principalul fiind cel al plecării nevestelor în țări străine. De unde nu se mai întorc, căci, între timp, bărbatul „s-a îmbețivit”, iar, când era treaz, s-a încurcat cu alta… Povestea asta e atât de obișnuită pe la noi, încât nu cred că tare mai interesează pe cineva, dar ea face parte din „canavaua desfășurării acțiunii” și ar fi păcat să o excludem cu desăvârșire.

Așa că te duci cu vecinul tău drag la gospodarul la casa căruia se trage ca la han pe timpuri, unde e raiul pe pământ. Alți mușterii de la case mai îndepărtate, ba chiar și gospodine, rămase și ele singurele, vin cu de toate. Pui și tu pe masă ce ai reușit să șterpelești de acasă: o lostopană de brânză de oi, niște nuci, câteva „țâțe” cu vin „de cel bun, din fundul beciului” și, facă Dumnezeu parte. Masa se umple de bunătăți, vinul și țuica curg gârlă, un muzicant din cei bătrâni cântă la acordeon și ce-i mai trebuie omului? Bei și te veselești până la ziuă, iar, din când în când, o inviți pe vecina de alături la un dans mai lent, mai îndeaproape, bun de spus ceva dulce la ureche. Ceva ce va rămâne numai între voi, iar a doua zi va ști tot satul…

A doua zi te duci „la servici” – „brigada” de construcții mobilă, unde muncești de ani buni „în calitate de salahor” pentru un ban pe care îl dai soției la sfârșit de lună ca să te rabde și să te mai ierte. Mare poftă de lucru nu ai, dar pentru că ești prieten cu șeful, căci îi mai aduci și lui, „din stimă și respect”, un vin bun pe care el știe să-l aprecieze, acesta te iartă și te lasă să muncești mai puțin, mai la umbră, mai pe îndelete.

Drept că „colegii” de hârleț și lopată se uită chiorâș, se mai răstesc la tine cu jumătate de gură, pentru că le e frică de șef să nu-i dea afară pentru „crearea stărilor de conflict și a disensiunilor”.

Dar, la urma urmei, ce vină ai tu față de ei pentru faptul că știi a te descurca în viață?

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE