Compania TRM are nevoie de un sediu nou, iar opoziția cere mai multă „echitate” editorială. Deputații au audiat raportul de activitate al instituției 

464
0

Deputații au audiat în cadrul ședinței de joi, 25 mai, raportul de activitate al Instituției Publice Compania „Teleradio-Moldova” (TRM) pentru anul 2022. În timp ce administrația instituției a vorbit despre performanțele înregistrate pe parcursul anului trecut și despre necesitățile pe care le are compania publică de radio și televiziune, opoziția a criticat politica editorială a instituției media pe care a calificat-o „părtinitoare”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Directorul general al Instituției Publice Compania „Teleradio-Moldova”, Vlad Țurcanu, susține că, pe parcursul anului trecut, acțiunile instituției au fost focusate pe consolidarea Departamentului Știri și Dezbateri, asigurarea echilibrului în știri și emisiunile informative, precum și reflectarea consecințelor războiului din Ucraina, atât în materiale TV de limba română, cât și în limbile ucraineană și rusă.

De asemenea, s-a pus accent pe elaborarea unei noi identități vizuale a posturilor de televiziune Moldova 1 și Moldova 2 și pe asigurarea transmisiunii live a evenimentelor importante. Fapt care a dus la creșterea vizualizărilor pe site-urile instituției cu 74 la sută.

Totodată, în perioada de referință, au fost majorate salariile angajaților care lucrează „cu cele mai mici salarii de pe piață” și îmbunătățite condițiile de muncă. În această ordine de idei, Vlad Țurcanu a menționat că instituția are nevoie de un sediu nou, întrucât cel existent astăzi este depășit și impropriu.

„Situația pe alocuri este de plâns. Este nevoie de un sediu nou pentru TRM. Doar pentru o lună de iarnă se cheltuie 100 de mii de euro. Sunt bani aruncați în vânt. Cel puțin din acest motiv trebuie să ne gândim la un nou sediu. Am pregătit un proiect l-am adaptat și urmează să continuăm”, a menționat  Vlad Țurcanu.

Nici la capitolul dotare tehnică instituția nu stă bine. Pentru a asigura reflectarea corespunzătoare a Summit-ului Comunității Politice Europene (EPC), instituția s-a văzut obligată să ceară ajutorul colegilor TVR București.

„Pentru Summit suntem nevoiți  să împrumutăm tehnică de la colegii TVR București –  2 care de transmisiune cu 19 camere și 58 de oameni în personal”, a specificat directorul Companiei.

Deputații din opoziție au înaintat pretenții legate de politica editorială a Companiei pe care au calificat-o „părtinitoare”.

De asemenea, în cadrul ședinței a fost prezentat raportul privind executarea bugetului pentru anul 2022. Potrivit datelor, subvențiile de la bugetul de stat și veniturile acumulate de Companie pe parcursul anului trecut au fost de 144764,4 mii lei, cota alocațiilor de la bugetul de stat fiind de peste 93%. În aceeași perioadă, au fost înregistrate cheltuieli în valoare de 149527,5 mii lei.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE