Cabinetul de miniștri propune un set de rectificări la bugetul de stat, care prevăd, inclusiv, majorări salariale… dar nu pentru toți. Cel puțin, la prima etapă, ar urma să fie revizuite salariile funcționarilor din administrația publică centrală. „Nu știu, e absurd atunci când cineva dintre noi, în calitate de miniștri, are un salariu mai mic în esență decât cineva care lucrează pe șantier”, a menționat premierul Recean în cadrul ședinței Guvernului de miercuri, 24 mai.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINE„O să începem cu o creștere salarială în administrația publică centrală. O să începem cu asta. Înțeleg că nu este foarte popular, înțeleg că vom fi criticați, dar trebuie să înțelegem și un lucru foarte important – noi trebuie să pregătim țara, să modificăm legislația, să pregătim instituțiile, să ajungem acolo unde trecem la următoarea etapă a relațiilor noastre cu Uniunea Europeană și pentru acest lucru avem nevoie de resurse competente”, a motivat șeful Cabinetului de miniștri, care a menționat că-și asumă toată responsabilitatea pentru criticile care vor urma în acest sens.
Totodată, Recean a calificat „absurdă” situația în care muncitorii de pe șantiere ridică salarii mai mari decât miniștri, iar chelnerii sunt plătiți mai bine decât șefii de direcții.
„Și o profesie este respectabilă, și altă profesie este respectabilă. Dar competențele necesare totuși sunt diferite. Noi trebuie să avem talentele necesare în care pregătim calitativ legislația noastră pentru armonizarea cu legislația europeană. Eu vreau să-mi asum această responsabilitate”, a spus Recean, avertizându-și, în același timp, subalternii că odată cu creșterile salariale va crește și presiunea asupra lor.
Șeful Cabinetului de miniștri a precizat că acesta este doar începutul creșterilor salariale în sectorul public, doar că ceilalți … să mai aștepte. Nu a specificat nici suma necesară pentru asigurarea majorării salariilor funcționarilor din Guvern, ci doar că aceasta ar fi echivalentă cu suma necesară pentru „6 km de drum”.
În afară de aceasta, în setul rectificărilor, Guvernul mai propune alocarea suplimentară a 700 de milioane de lei pentru Fondul național de dezvoltare și dezvoltare a drumurilor. Creșterea cu 300 de milioane de lei a Fondului pentru dezvoltarea și susținerea dezvoltării locale și regionale. Alocarea a 140 de milioane de lei pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii. Pentru agricultori se va aloca suplimentar alte 100 de milioane de lei pentru compensarea cheltuielilor majorate în contextul războiului din Ucraina.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE