Amendă de mii de lei pentru TV-Găgăuzia pentru favorizarea unui candidat la funcția de bașcan al regiunii

409
0

Postul public regional TV-Găgăuzia a fost amendat, în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Audiovizualului, cu 15 000 lei, pentru favorizarea unui candidat la funcția de bașcan al regiunii.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Mai exact, membrii CA au constatat că instituția media a oferit de peste 23 de ori mai mult timp pentru publicitate electorală contra plată concurentului electoral Nicolae Dudoglo, decât prevede legislația. Monitorizarea a fost efectuată ca urmare a autosesizării președintei CA, Liliana Vițu.

Emisiunea „Обсуждаем вместе” din 18 aprilie 2023, ora 18:00, a conținut publicitate electorală pentru candidatul independent la funcția de bașcan al Găgăuziei, Nicolae Dudoglo, care a vorbit despre programul său electoral, a subliniat principalele obiective, a propus soluții pentru regiune, iar la final a venit cu îndemnul către cetățeni de a-l susține la alegeri. În debutul emisiunii, moderatoarea a anunțat că programul TV este finanțat din fondul electoral al lui Nicolae Dudoglo.

Potrivit prevederilor legale, timpul oferit fiecărui concurent electoral pentru publicitate electorală contra plată constituie cel mult 2 minute pe zi, iar emisiunea dedicată lui Nicolae Dudoglo, a durat 46 min. 50 sec.

Totodată, postul TV a mai difuzat, în aceeași zi, în intervalul orar 19:20-19:26, imediat după buletinul informativ, o secvență video în care apar unii concurenți electorali la funcția de Bașcan al Găgăuziei – Mihail Formuzal, Serghei Cernev și Serghei Cimpoeș, prezentându-și programele electorale.

Acest segment de timp poartă caracter publicitar și poate fi catalogat drept comunicare comercială audiovizuală care nu a fost delimitată de alte programe.

Potrivit art. 63 alin. (2) din Codului serviciilor media audiovizuale (CSMA), în scopul informării corecte și eliminării unor confuzii de conținuturi, comunicările comerciale audiovizuale sunt clar identificabile și se deosebesc de conținutul editorial prin mijloace grafice, video, audio sau combinate, astfel ca utilizatorii să facă ușor diferența de conținuturi.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE