Șefa statului susține că țara noastră nu este în pericol iminent de invazie militară, iar în cazul în care Putin ar veni în Moldova, ar fi arestat

511
0

Republica Moldova nu este în pericol iminent de invazie militară, însă autoritățile se confruntă cu tentative de destabilizare a situației pe interior. Despre aceasta a vorbit șefa statului, Maia Sandu, într-un interviu pentru Euronews România.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Acum nu există niciun risc de invazie militară pentru Republica Moldova, grație Ucrainei care ține armata rusă departe de granițele noastre. Dar ne confruntăm cu tentative din partea Rusiei de destabilizare a țării noastre. Am vorbit despre aceste tentative, acum câteva luni. Din fericire, instituțiile noastre au reușit să apere țara, iar noi devenim tot mai rezistenți. De mulți ani vedem că Rusia încearcă să ne șantajeze țara, folosind energia”, a declarat șefa statului, care a ținut să sublinieze că, la ora actuală, pentru prima dată de la dobândirea independenței, Republica Moldova, cu excepția regiunii Transnistria, nu consumă gaze rusești.

„Este o premieră. Înseamnă că ne diversificăm, că nu depindem de Rusia cum a fost cazul timp de trei decenii. Lucrăm, devenim mai rezistenți, dar desigur avem nevoie de sprijin. Propaganda este o mare problemă, iar aceasta ne-a afectat procesul democratic”, a subliniat șefa statului.

Cât ține de propaganda rusească în Republica Moldova, Maia Sandu nu a dat nume concrete, menționând doar că cei implicați în aceste acțiuni reprezintă diferite sfere de activitate, inclusiv reprezentanți ai bisericii.

„Este clar că o parte din Biserică lucrează sau sprijină în mare măsură Rusia, din nefericire unii dintre ei sprijină chiar războiul. Totodată, am văzut că Biserica și șeful Bisericii au spus că nu sprijină războiul”, a subliniat președinta.

Totodată, Maia Sandu s-a referit la principala forță de implementare a tentativelor de destabilizare a situației din țară, condusă de penalul fugar, Ilan Șor.

„Știți că pentru moment există un grup infracțional, corupt, care este condus de o persoană care a fost condamnată pentru fraudă în sectorul bancar și care se ascunde acum în Israel. El este reprezentantul principal al tentativelor rusești de destabilizare a țării. Instituțiile noastre documentează, strâng probe și sperăm să vedem mai multe rezultate ale acestei activități ca să ne ocupăm de cei care lucrează împotriva Republicii Moldova, care încearcă să ne submineze eforturile și care servesc intereselor rusești în țara noastră”, a spus președinta.

Cât ține de decizia Curții Internaționale Penale în raport cu președintele Federație Ruse, Vladimir Putin, acesta ar fi arestat imediat dacă ar veni în Republica Moldova, susține președinta Maia Sandu.

„Da, Republica Moldova este semnatară a Acordului Curții Penale, iar R. Moldova va respecta decizia Curții”, a precizat șefa statului, Maia Sandu.

Precizăm că, în luna martie curent, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, care este acuzat de comiterea crimelor  de război în Ucraina.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE