Așa cum o „anonimă” a preluat puterea în Găgăuzia, s-ar putea întâmpla și în alte regiuni după alegerile locale. Experții avertizează despre precedentul din Găgăuzia   

764
0

Unii experți consideră că decizia de luni, 22 mai, a Curții de Apel Comrat de a valida alegerile pentru funcția de bașcan al regiunii, nu a fost o surpriză, iar „show”-ul cu mascați după desfășurarea turului II al scrutinului a fost inutil și nu a făcut decât doar să întărească poziția unui candidat care ar fi câștigat alegerile prin fraudă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit experților Vlad Kulminski și Alexandru Flenchea, invitați în platoul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV, autoritățile trebuie să lupte cu cauza, dar nu cu consecințele.

„Eram sigur că Chișinăul nu va anula aceste alegeri. Ceea ce se întâmplă acuma este o lupta pe viață și pe moarte dintre partidul de  guvernare PAS și partidul „Șor”, care este un partid, noi toți știm, finanțat din bani negri cu bani de proveniență foarte și foarte dubioasă și liderul căruia a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Prin faptul că partidul de guvernare PAS a început această luptă, Partidul „Șor” crește  – aceasta este legea politică, a tehnologiilor politice. Acuma PAS va trebui să duca această lupta până la capăt. Dacă nu, o să avem un partid care are o pondere destul de mare în societate pentru că se prezintă drept victimă”, a declarat expertul Vlad Kulminski, directorul executiv al Institutului pentru inițiative strategice.

Expertul mai consideră că autoritățile de profil ar trebui să combată cauzele, dar nu consecințele, când deja este prea târziu, așa cum s-a întâmplat în cazul alegerilor din autonomie. Listele electorale, în care să bănuiește că au fost incluși votanți decedați și plecați peste hotare, au fost ridicate de oamenii legii, abia după desfășurarea turului II al alegerilor.

„De ce să nu admitem intrarea banilor negri în Republica Moldova. Nu trebuie să lupți cu consecințele, dar cu cauza – să nu permiți acestor fluxuri ilegale să intre în țară. Nu am înțeles până la urmă de ce a fost necesar să intre în forță  mascații, dacă până la urmă nu au fost anulate alegerile. Pentru mine asta nu se leagă. Nu este o abordare logică, pentru că din prima zi de campanie au fost folosiți bani negri. Anume acea acțiune a CNA-ului a unit forțele politice din Găgăuzia”, a mai considerat expertul Vlad Kulminski.

În replică, directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Iulian Rusu, a explicat că uneori stoparea fluxurilor ilegale de finanțare poate fi o misiune extrem de dificilă, întrucât acestea sunt „surse multiple și ele pot proveni din activități aparent legale dividende, treceri de numerar la frontieră în cantități mici și frecvent sau utilizarea criptomonedelor”. Cât ține de intervenția mascaților la Comrat, Rusu susține că „aceasta a fost o procedură de ridicare, nu de percheziție, ci de ridicare, iar acoperirea fețelor colaboratorilor este necesară pentru păstrarea identității acestora”.

Totodată, fostul premier pentru reintegrare, expertul Alexandru Flenchea, avertizează că problema este mult mai complexă, iar situația actuală din autonomia Găgăuză creează un precedent periculos pentru alegerilor locale din toamnă.

„Problema este mult mai complexă. Ce avem? O persoană anonimă din afara autonomiei, pe care acum două luni nu o știa nimeni. O entitate fără background și CV câștigă alegerile și reușește să mobilizeze toți liderii politici din Găgăuzia, De fapt, ceea ce am văzut în Găgăuzia este o erodare foarte periculoasă a instituțiilor democratice din Republica Moldova. Cum s-a mai spus  – azi în Găgăuzia, mâine toată țara poate fi Găgăuzia. Vedem cum sunt subminate instituțiile și procesele democratice din țara noastră și noi avem alegeri locale în câteva luni. În toamnă, putem să ne trezim cu entități pe care nu le cunoaște nimeni și care preiau țara la nivel local”, a avertizat expertul Alexandru Flenchea.

Amintim că luni, 22 mai, Curtea de Apel Comrat a validat rezultatele alegerilor din regiune, în urma cărora reprezentanta partidului „Șor” a acumulat peste 52 la sută din sufragii. Astfel, Evghenia Guțul a devenit oficial bașcan al UTA Găgăuzia.

Precizăm că imediat după desfășurarea turului II al alegerilor în regiune, procurorii au ridicat listele alegătorilor în baza bănuielilor că printre votanții lui Guțul au fost inclusiv persoane decedate și plecate din țară. La ora actuală, aceste liste se examinează.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE