Maia Sandu în PMAN: „Moldova va adera la UE și acest lucru trebuie să se întâmple până în 2030”

550
0

„Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană și acest lucru trebuie să se întâmple până în 2030”, a declarat președinta Maia Sandu în fața a zeci de mii de oameni adunați, azi, 21 mai 2023, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) la Adunarea Națională „Moldova Europeană”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Dragi moldoveni, adunați în PMAN, adunați în capitalele lumii, mă bucur să fim atât de mulți azi împreună. Vocea noastră azi este una comună. Am venit să spunem răspicat cu încredere și cu mândrie – moldovenii sunt europeni!”, a declarat Maia Sandu de pe scena din PMAN. Proiectul nostru de țară și obiectivul  nostru este ca R. Moldova să fie până în 2030 membru cu drepturi depline al familiei europene. Nimeni nu ne poate sta în calea dezvoltării pentru că stăpân în casa noastră este doar poporul Moldovei, care trebuie să fie membru al UE”, a declarat șefa statului în PMAN.

Maia Sandu a mai menționat că Europa nu mai trebuie să fie doar o lozincă politică, ci un vis, care trebuie să devină realitate și șansa poporului moldovean de a trăi în pace, liniște și belșug, iar acest vis depinde de fiecare cetățean.

„Moldovenii trebuie să fie europeni nu doar în valori, așa cum suntem astăzi, ci și în acte. Timp de 34 de ani au încercat să ne blocheze viitorul, au încercat să ne dezbine,  să ne țină în sărăcie, să ne șantajeze. Au vrut să fim dependenți, să înghețăm, să cădem, dar noi am rezistat. Noi suntem rezistenți. În 34 de ani am rezistat în pofida tuturor piedicilor”, a spus președinta Maia Sandu.

Șefa statului și-a îndemnat cetățenii să contribuie pentru ca Republica Moldova „să nu mai fie la marginea Europei, să nu mai trăiască în șantajul rusesc”.

„Istoria Moldovei este una a rezistenței. Republica Moldova se ridică, moldovenii se unesc împreună. Dezbinările din trecut trebuie să se sfârșească acum. Trebuie să lăsăm la o parte ceea ce ne diferențiază și să ne întrebăm ce ne unește – credința că moldovenii  merită să fie fericiți la ei acasă și să-și decidă soarta, speranța că peste șapte ani ne vom uita în ochii copiilor noștri mândri de deciziile noastre. Dacă acestea sunt lucrurile care ne unesc, indiferent de limbă, etnie și religie, atunci, cu siguranță, Republica Moldova va fi în UE”, a declarat Maia Sandu.

Referindu-se la războiul din Ucraina vecină, șefa statului a menționat că tot în cadrul unei Europe puternice, R. Moldova poate rămâne în siguranță.

„Putem fi în siguranță doar în familia europeană. Războiul este astăzi departe de casele moldovenilor pentru că ucrainenii luptă eroic și își dau viața pentru pământul lor. Acest război ne arată limpede că nu mai vrem să fim sub șantajul Kremlinului, vrem să ținem țara și copiii noștri departe de pericolul războiului. Doar fiind membri ai UE nu vom fi singuri și vom avea garanția păcii și siguranței pentru moldoveni”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului s-a adresat de pe scena PMAN tuturor cetățenilor țării, inclusiv în limbile minorităților naționale – rusă, ucraineană, găgăuză.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE