Permisele de conducere moldovenești vor fi recunoscute în Turcia. ASP explică procedura 

470
0

Cetățenii Republicii Moldova și ai Republicii Turcia, stabiliți permanent sau provizoriu pe teritoriul celeilalte țări, au dreptul să-și convertească permisul de conducere, fiind scutiți de școlarizare, susținerea examenelor teoretice și practice, dar și de cheltuielile aferente acestor procese. Anunțul a fost făcut, vineri, 19 mai, de către Agenția Servicii Publice.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La modul practic conversiunea permiselor de conducere are loc la adresarea titularilor permisului de conducere obținut în Republica Moldova cu cerere către  autoritatea competentă din Republica Turcia. Respectiv, titularii permiselor de conducere obținute în Republica Turcia, urmează să se adreseze cu cerere la subdiviziunile competente ale ASP pentru conversiunea acestora pe permise de conducere emise în Republica Moldova fără susținerea examenelor.

În momentul conversiunii permiselor de conducere, eliberate de autoritățile celor două țări, echivalarea categoriilor/subcategoriilor acestora, se va efectua în baza principiului de echivalență.  Permisele de conducere emise de către autoritățile uneia dintre părțile contractante, își pierd valabilitatea pentru circulație pe teritoriul statului celeilalte părți contractante după șase luni de la data obținerii de  către titular a reședinței  pe teritoriul statului celeilalte părți contractante.

Precizăm că Acordul bilateral între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Turcia privind conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere a fost semnat pe un termen nelimitat și a intrat în vigoare la începutul acestui an.

În prezent, Republica Moldova deține Acorduri bilaterale de conversiune a permiselor de conducere privind conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere cu  cinci state: România, Italia, Lituania, Germania și, recent Turcia.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE