A început evaluarea candidaților non-judecători la funcții în CSM

395
0

Comisia Pre-Vetting a transmis noilor candidați non-judecători, care aspiră la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), formularul declarației pentru 5 ani. În acest fel, fiind dat startul procedurii de evaluare a acestora.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cei nouă candidați, declarați eligibili de către Parlament să participe la concurs, urmează să returneze Comisiei prin e-mail declarația completată, precum și oricare alte documente necesare în funcție de caz, în termen de șapte zile de la solicitare, până la sfârșitul zilei de 25 mai 2023.

Declarația include informațiile privind bunurile și interesele personale ale candidaților, dar și lista persoanelor apropiate din sistemul judiciar, al procuraturii și din serviciul public. Candidații care nu au fost anterior subiecți ai declarării averilor și intereselor personale, în conformitate cu legislația de profil,  urmează să completeze declarații de avere și interese personale pentru fiecare din ultimii cinci ani,  pentru care nu a fost depusă o declarație anuală.

După recepționarea declarațiilor din partea candidaților, Comisia Pre-Vetting va analiza veniturile și proprietățile candidaților și ale familiilor acestora, în temeiul unor cercetări extinse a datelor relevante colectate din sistemele informaționale publice, acumulate de la persoane fizice și juridice, și în urma comunicării ulterioare cu candidații.

Este de menționat că, potrivit prevederilor legale, neprezentarea în termen a Declarației pentru cinci ani și a declarațiilor anuale, când e relevant, constituie temei pentru constatarea de către Comisie a nepromovării evaluării de către candidat.

Precizăm că la începutul lunii mai, âParlamentul a transmis Comisiei Pre-Vetting lista cu nouă candidați non-judecători la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii. Printre aceștia sunt juriști liber profesioniști, avocați și reprezentanți ai societății civile și mediului academic, care vor trece prin procesul de verificare a integrității financiare și etice a Comisiei Pre-Vetting, pentru a putea deveni eligibili să ocupe o funcție de membru permanent în CSM.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE