Igor Munteanu: „Votul din Găgăuzia este un semnal de alertă maximă pentru guvernarea pro-europeană de la Chișinău”

732
0

„Votul din Găgăuzia este un semnal de alertă maximă pentru guvernarea pro-europeană de la Chișinău, care ar trebui să se trezească”, de această părere este expertul în politici economice și președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Reacția lui Munteanu vine după anunțarea rezultatelor celui de-al II-lea tur de scrutin al alegerilor pentru bașcanul UTA Găgăuzia, în urma căruia reprezentanta Partidului „Șor”, Evghenia Guțul, a obținut 52,39% din sufragii sau 27 000 de voturi. Situație care, în opinia lui Munteanu, „încalcă legile gravitației”.

„Candidatul „Șor” câștigă la scor detașat în ciuda faptului că organele de ordine au deschis dosare penale pe faptul coruperii alegătorilor în alegeri, au reținut membrii staff-ului electoral al partidului „Șor”, au făcut percheziții, iar cu puțin timp înainte de al II-lea tur, Curtea de Apel l-a condamnat pe liderul acestui partid infracțional, Ilan Shor, la 15 ani de închisoare cu executare. Să câștigi 52,39% după aceste acțiuni  încalcă legile gravitației. Cel puțin pentru actuala guvernare de la Chișinău”, constată Igor Munteanu.

Expertul consideră că votul din UTA Găgăuzia este „un semnal de alertă maximă pentru guvernarea pro-europeană de la Chișinău, care ar trebui să se trezească”. De asemenea, este un semnal de alertă  pentru alte partide politice europene  „care nu ar trebui să abandoneze cu superficialitate regiuni complicate, influențate de narațiuni nocive, din lene sau din confort, pentru că în spatele lor stau frustrări reale, multă manipulare, umilință, disperare și sărăcie”.

„Astea-s probleme reale pe care nu le putem arunca în brațele altora să le rezolve, nici măcar partenerilor pentru dezvoltare, uluiți să descopere că în UTA Găgăuzia se lăfăiesc în granturi europene și se plimbă cu portretele lui Stalin și Putin pe străzile centrale. Trebuie să guvernezi cu adevărat, nu să imiți că guvernezi, altfel te trezești cu gruparea infracțională „Șor”, validată în calitate de opoziție adevărată”, consideră Igor Munteanu.

Fostul deputat consideră că în contextul alegerilor din UTA Găgăuzia, forțele pro-europene au de învățat lecția că  partidele care încalcă regulile trebuie penalizate înafara procesului electoral, nu pe parcursul lor.

„Altfel, victimizarea liderilor lor le creează nimbul unei opoziții „drepte” contra autorităților legale”, constată expertul.

„Deși există largi victorii diplomatice pe plan extern, actualul guvern nu reușește să înfrângă nisipurile mișcătoare ale unui electorat conservator, patriarhal, rusofil, pe care nu-l vedem la posturile de TV, dar care răbufnește din senin și este ușor confiscat de mișcări populiste și anti-europene. Este „Moldova tăcută”, care are pretenții serioase la stilistica și rezultatele actualei guvernări. Exponenții acestui electorat nemulțumit au câștigat anterior la Orhei, la Bălți, acum la Comrat, iar viitoarele lor acțiuni ochesc Chișinăul”, avertizează, expertul, fostul deputat și președinte CUB.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE