Fostul bașcan către noul bașcan: „Poporul așteaptă acțiuni coordonate.” Candidatul socialiștilor își recunoaște înfrângerea 

605
0

Fostul bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah, a felicitat-o pe succesoarea sa la conducerea Autonomiei, Evghenia Guțul, care, potrivit rezultatelor din turul II al alegerilor locale, a obținut peste 52% din voturile alegătorilor.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Poporul din Găgăuzia a avut încredere în dumneavoastră și așteaptă să întreprindeți acțiuni coordonate menite să mențină pacea, stabilitatea, unitatea comunității  găgăuze, pentru dezvoltarea autonomiei noastre și stabilirea relațiilor constructive cu autoritățile centrale”, s-a adresat fostul bașcan către „Șor”-ista Guțul.

În același timp, candidatul susținut de socialiști în alegerile pentru bașcanul UTA Găgăuzia, Grigori Uzun, și-a recunoscut înfrângerea imediat după anunțarea rezultatelor.

„Am desfășurat onest și demn această campanie electorală. Eu respect alegerea alegătorilor din Găgăuzia. Profitând de această ocazie, vreau să le mulțumesc tuturor  locuitorilor din autonomia Găgăuziei care au crezut în mine și în echipa mea”, a declarat Uzun într-un mesaj video postat pe pagina sa de socializare.

Totodată, candidatul socialiștilor a specificat că „la această etapă” se va abține de la „alte comentarii”.

Turul II al alegerilor pentru bașcanul UTA Găgăuzia s-au desfășurat duminică, 14 mai. Potrivit rezultatelor anunțate de autoritățile electorale din regiune, candidata „Șor”, condus de penalul Ilan Șor, a acumulat 52% din sufragii.

Partidul „Șor” obține acest rezultat la Comrat în condițiile în care, la ora actuală, constituționalitatea formațiunii este examinată de magistrații Curții Constituționale (CC), în baza sesizării Guvernului. Ședința durează, cu pauze, încă de săptămâna trecută.

Conform sesizării, acțiunile comise de Partidul „Șor” pe parcursul ultimilor șase ani sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale democrației. În plus, pe lângă investigațiile jurnalistice, care demonstrează încercările partidului de a submina vectorul de dezvoltare europeană a Republicii Moldova cu implicarea serviciilor secrete din alte state, în document este menționat și faptul că liderul formațiunii a fost inclus pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii.

Mai precizăm că, recent, liderul formațiunii Ilan Șor,  a fost condamnat la 15 ani de pușcărie. Șor a fost recunoscut culpabil în dosarul „Frauda bancară”. Recent și deputata „Șor”, Marina Tauber,  s-a întors în arest la domiciliu. Ea a fost reținută, pe 1 mai, pe Aeroportul Internațional Chișinău înainte de a se îmbarca în avionul care urma să zboare tot spre Israel. Aceasta este cercetată penal pentru falsificarea raportului de gestiune financiară a formațiunii pe care o reprezintă, iar cauza a fost conexată la un alt dosar penal ce vizează finanțarea ilegală a Partidului „Șor”.

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE