Pacificatorii ruși în Transnistria sunt implicați în acțiuni de „intimidare”. Promo-LEX: „Misiunea trebuie reformată”  

568
0

Misiunea de pacificare din stânga Nistrului „trebuie reformată, dar nu consolidată”, consideră experții Asociației Obștești „Promo-LEX”. Reprezentanții Asociației Promo-LEX mai atrag atenția asupra faptului că, din punct de vedere al respectării drepturilor omului, formatul actual al misiunii de pacificare este unul impropriu și depășit.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Pe parcursul ultimelor trei decenii, reprezentanții misiunii de pacificare de pe Nistru au fost implicați în mai multe incidente legate de intimidarea apărătorilor drepturilor omului, intimidarea jurnaliștilor, rețineri ilegale, omor de persoane, etc.”, se menționează într-un comunicat al Promo-Lex.

Experții amintesc despre reținerea ilegală a jurnaliștilor Viorica Tataru și Andrei Captarenco în iulie 2020, precum și în februarie 2021, sub pretextul presupusei „filmări ilegale” în perimetrul postului de pacificatori. Un alt caz se referă la dubla reținere, pe 12 și 14 septembrie 2022, a veteranului războiului de pe Nistru, Gurie Popa, la postul de pacificare de la Gura Bîcului. Anterior, la postul de pacificare de la Vadul lui Vodă au fost reținuți ilegal doi membri ai Asociației Promo-LEX, Ion Manole și Alexandru Postica.  În 2012, un pacificator rus, utilizând arma din dotare, l-a omorât pe Vadim Pisari.

Iar cel mai recent caz a fost înregistrat pe 5 mai curent, când activistul Anatol Mătăsaru a fost reținut de către militarii ruși din cadrul Misiunii de Pacificare în apropiere de localitatea Gura Bâcului, raionul Anenii Noi, pentru că ar fi filmat pe teritoriul postului. Acesta a fost eliberat după cinci ore de detenție, după intervenția autorităților constituționale.

Reacția Promo-LEX vine în contextul în care așa-numitul reprezentant al pretinsei RMN la Moscova, Leonid Manakov, a declarat că Transnistria „roagă Rusia să sporească numărul pacificatorilor” săi în regiune pe fondul situației „tensionate” în regiune.

Reprezentanții Promo-LEX califică aceste declarații drept „false și manipulatorii” și îndeamnă autoritățile constituționale să „depună eforturi sporite pentru combaterea imediată și punctuală a acestora”.

Totodată, experții Promo-LEX insistă pe necesitatea modificării formatului de pacificatori în Republica Moldova într-o misiune civilă internațională, pentru a contribui la garantarea și asigurarea drepturilor omului în acest teritoriu.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE