Indemnizația consilierilor municipali rămâne neschimbată – 3.300 de lei pentru o zi de ședință. Secretarul CMC, Adrian Talmaci, nu a contrasemnat decizia consilierilor

647
0

La sfârșitul lunii aprilie curent, într-una din ședințele CMC, 37 de conslieri municipali, din 39 prezenți în sală, au votat o decizie prin care să majoreze indemnizația pentru o zi de ședință; de la 3.300 de lei la 4.000 de lei. Decizia aleșilor locali nu a fost contrasemnată de secretarul CMC, Adrian Talmaci, pentru că este ilegală, a spus GAZETEI șefa-adjunctă a Direcției management financiar, Ana Slivca. În perioada 2019 – 2022, din bugetul municipal au fost achitate indemnizații în sumă de 18 296 643 de mii de lei pentru cei 51 de consilieri municipali.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Politologul Ilian Cașu, într-o postare pe pagina sa de socializare, anunța vineri, 28 aprilie, chișinăuenii că: „la ședința CMC, 37 din 39 consilieri, prezenți în sală, și-au mărit îndemnizațiile; de la 3.300.00 de lei pentru o zi de ședință la tocmai 4.000.00 de lei (conform surselor din Primăria Chișinău). Fără dezbateri și fără neînțelegeri geopolitice sau ideologice. Vot solidar pentru propriul cașcaval luat din buzunarul chișinăuenilor. Acum primarul, Ion Ceban, trebuie să identifice banii în bugetul municipal pentru indemnizațiile nesimțit de grase ale consilierilor. Va lua de la grădinițe, școli sau din asistență socială? Asta-i întrebarea”.

Vizavi de acest fapt, GAZETA a întrebat-o pe șefa-adjunctă a Direcției management financiar, Ana Slivca, dacă decizia consilierilor a fost contrasemnată de către secretarul consiliului Adrian Talmaci.

Nu s-a votat mărirea indemnizației. A rămas în vigoare indemnizația care au primit-o până acum consilierii municipali – 3.300 de lei pentru o zi de ședință. Decizia care a fost luată în luna decembrie 2022 nu a fost constrasemnată de către secretarul Consiliului Municipal Chișinău (CMC), Adrian Talmaci, și nu a intrat în vigoare. Și acum s-a revenit la proiectul de decizie care a fost propus de către Direcția management financiar, adică de 3.300 de lei pentru o zi.”

Potrivit Anei Slivca, ședința consilierilor, care a început pe 21 aprilie 2023, încă mai continuă și azi, iar decizia consilierilor pentru mărirea indemnizațiilor trebuia semnată de președintele ședinței CMC, Ruslan Verbițchi, și de secretarul CMC, Adrian Talmaci. „Nu este semnată de niciunul. Ședința continuă și azi. Nu cred că se va încheia nici azi, deoarece sunt 74 de proiecte de decizie pe ordinea de zi și acestea  urmează să fie dezbătute”.

Tot de la Ana Slivca am aflat că secretarul CMC, Adrian Talmaci, nu a semnat decizia de mărire a indemnizațiilor consilierilor din CMC, deoarece  aceasta contravine legii.

Conform art. 20, alin. (2) din Legea nr.436 din 28 decembrie 2006 privind administrația publică locală, în cazul în care secretarul consiliului consideră că decizia consiliului este ilegală, el este în drept să nu o contrasemneze și să solicite consiliului reexaminarea acestei decizii. La fel, potrivit acealuiași articol, alin. (4), în cazul în care consideră că decizia cosiliului local este ilegală, primarul sesizează Oficiul teritorial al Cancelariei de Stat și/ sau instanța de judecată.

Amintim că, la sfârșitul ultimei ședințe a CMC, din 29 decembrie 2022, 33 de consilieri municipali au votat pentru majorarea indemnizațiilor de la 3.300 de lei pentru o ședință la 4.000 de lei. Astfel, consilierii locali au votat modificări la Decizia CMC 8/32 din 19 iunie 2020, pe care Curtea de Conturi a Republicii Moldova a calificat-o drept una ilegală.

Menționăm că Oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat nu a identificat abateri de la cadrul legal la aprobarea deciziei respective.  Drept urmare, acesta nu a exercitat controlul asupra legalității deciziilor CMC.

În perioada 2019 – 2022, din bugetul municipal au fost achitate indemnizații în sumă de 18 296 643 de mii de lei pentru cei 51 de consilieri municipali. În 2019 – 498 498,00 lei,  2020 – 4 377 412,00;  2021 – 4 669 133,00;  2022 – 8 751 600,00 lei, potrivit informației oferite GAZETEI de Chișinău de către secretarul interimar al Consiliului Municipal Chișinău (CMC), Adrian Talmaci.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE