Fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, pledează nevinovat  în cauza penală ce vizează concesionarea activelor Aeroportului Internațional Chișinău și „speră să-i fie demonstrată nevinovăția”

582
0

După ce șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin, a declarat în cadrul unui briefing că „ în perioada anului 2013, opt persoane publice și cu funcții de demnitate publică, folosind intenționat situația de serviciu, au pregătit și concesionat propriu-zis Întreprinderea de Stat AIC  în interesul grupării criminale și organizației criminale, fapt ce a cauzat statului, reprezentat de Agenția Proprietății Publice, prejudicii materiale în sumă de peste 392 milioane de lei”, printre acestea fiind și fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, acesta a trimis pe adresa redacției o reacție, pe care o publicăm integral în continuare, prin care susține că anunțul procurorilor anticorupție „ne-a surprins, dar și mi-a întărit sentimentul că scopul a fost unul mai mult de a „prinde bine la public” decât de a stabili adevărul.”

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Anunțul procurorilor anticorupție din 2 mai 2023 despre transmiterea în judecată a dosarului privind pretinsele ilegalități comise la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău ne-a surprins, dar și mi-a întărit sentimentul că scopul a fost unul mai mult de a „prinde bine la public” decât de a stabili adevărul. Spunem aceasta reieșind din următoarele:

  • procurorii nu au clarificat toate aspectele ce țin de scopul și modalitatea de concesionare a aeroportului și nu au înlăturat lacunele fundamentale din dosar – fapt despre  care noi (apărarea) am atenționat procurorii și conducerea acestora – existând riscul iminent de a distorsiona întreg procesul de stabilire a adevărului;
  • în judecată a fost expediat un dosar nefinalizat în sensul că încă nu au fost examinate toate contestațiile depuse de apărare conform procedurilor legale, printre care cea cu referire la refuzul procurorilor de a dispune o expertiză economică și financiară independentă și profesionistă – dat fiind modul total eronat de calcul al așa-numitului „prejudiciu adus statului” urmare a concesionării, deoarece suma invocată drept „prejudiciu” în versiunea actuală a fost stabilită de angajații unei entități publice, fără expertiză în materie de pregătire și realizare a proiectelor de parteneriat public-privat, inclusiv prin concesionare;
  • există o decizie definitivă și executorie a instanței naționale (Curtea de Apel Chișinău) de reziliere a contractului de concesionare a activelor AIC pe motiv de neândeplinire a obligațiilor contractuale legale, astfel prezumându-se că acest contract este perfect valabil, respectiv fiind rezultat dintr-un proces decizional neviciat din perspectiva legalității.

Sper că aceste aspecte importante vor fi clarificate de o instanță corectă, obiectivă și imparțială, fiind dispuși și pregătiți să contribuim plenar în acest sens, să prezentăm probe concludente și pertinente – inclusiv cele prezentate procurorilor la etapa urmăririi penale, dar ignorate de aceștia, prin care să-mi fie demonstrată nevinovăția.

Vom insista ca ședințele instanțelor de judecată să fie publice, astfel încât să putem prezenta instanței și tuturor celor interesați materialele ce denotă că concesionarea activelor Aeroportului Internațional Chișinău a avut la bază  hotărâri perfect legale, oportune și argumentate ale guvernelor conduse de prim-miniștrii V. Filat (2012) și Iu. Leancă (2013), rezultate din procese publice transparente de promovare și examinare colegială a acestora, asumate și susținute (votate) quasi-unanim de membrii guvernelor respective, dar și că acest proiect de pionierat pentru țara noastră  a adus beneficii evidente interesului public – atât din perspectiva plăților cumulative la Bugetul Public Național, aferente administrării activelor concesionate (ce au crescut de cca 2,5 ori în primii 7 ani de concesionare în raport cu perioada similară pre-concesionare), cât și al cetățenilor Republicii Moldova, operatorilor economici locali, etc.,” semnează Valeriu Lazăr, 03.05.2023.

Menționăm că, fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, regretă trimiterea în judecată a fostului șef de Guvern, Iurie Leancă, și fostului ministru al Economiei, Valeriu Lazăr. Sturza califică această mișcare drept un „dezastru uman”, iar pe cei doi figuranți în dosarul privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) îi plasează în categoria „fondului de aur” al țării.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE