Sturza l-a „rugat mai în genunchi” pe Leancă să nu „privatizeze BEM” și să nu „concesioneze AIC către Șor”. Regretele fostului premier

1675
0

Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, regretă trimiterea în judecată a fostului șef de Guvern, Iurie Leancă, și fostului ministru al Economiei, Valeriu Lazăr. Sturza califică această mișcare drept un „dezastru uman”, iar pe cei doi figuranți în dosarul privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) îi plasează în categoria „fondului de aur” al țării.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Da, eu îi consider pe Iurie Leancă și Valeriu Lăzar fond de aur. Niște oameni inteligenți și profesioniști extraordinari. Să tot slujească norodul și patria care i-a creat!”, scrie fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, pe pagina sa de socializare.

În același timp, Sturza regretă că „valențele profesionale au fost învinse de ispita banului și carierei pe lângă cei doi Vlazi, care le-a fost fatală”. Sturza recunoaște că își asumă „o parte din vină” întrucât ambii i-au fost discipoli și mai recunoaște că, atunci când se puneau la cale schemele frauduloase, el a încercat să-i avertizeze și să-i convingă să renunțe.

„Am încercat să-i protejez de deciziile impuse de cei doi Vlazi. Mai nu în genunchi l-am rugat pe domnul Leancă: „Nu privatiza BEM și nu concesiona AIC către Șor. Totul se va transforma într-un dezastru!” Răspunsul a fost al unui copil infantil, și nu al unui Prim-ministru – „O să mă dea Vlad afară”… Valeriu Lazăr, marele maestru al schemelor, a fost și mai franc: „Plaha îi întinde o cursă lui Filat. De ce nu?” Numai că în această cursă într-un final au nimerit ei, executanții”, a scris Ion Sturza.

Într-un final, fostul premier se întreabă dacă „s-a meritat”. Și tot el răspunde:

„Nu, evident! Și dacă ar fi ei beneficiari la ceva. Poate ceva marginal să dea bine la PowerPoint-ul procurorilor. Nici cei doi Vlazi nu au avut de câștigat mare scofală. Beneficiarul final este Ilan Șor. Acest… Șor!… Dezastru…”, a scris fostul premier Ion Sturza.

Precizăm că, în dimineața zilei de marți, 2 mai, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin, a anunțat despre finalizarea urmăririi penale și remiterea în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale pe un alt segment al investigației ce vizează concesionarea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău (AIC). Prin urmare, opt foști demnitari de stat, inclusiv fostul premier Iurie Leancă și fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, au ajuns pe banca acuzaților fiind învinuiți de depășirea atribuțiilor de serviciu.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE