Mai mulți foști demnitari de stat au ajuns pe banca acuzaților într-un nou episod ce vizează concesionarea Aeroportului  

753
0

Opt foști demnitari de stat au ajuns pe banca acuzaților fiind învinuiți de depășirea atribuțiilor de serviciu. Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin, a anunțat în cadrul unui briefing, despre finalizarea urmăririi penale și remiterea în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale pe un alt segment al investigației ce vizează concesionarea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău (AIC).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cauza penală a fost disjunsă în februarie 2023, de către Procuratura Anticorupție din cauza penală inițiată în anul 2014  în baza autosesizării.

„Potrivit investigațiilor, în perioada anului 2013, opt persoane publice și cu funcții de demnitate publică, folosind intenționat situația de serviciu, au pregătit și concesionat propriu – zis Întreprinderea de Stat AIC  în interesul grupării criminale și organizației criminale, fapt ce a cauzat statului – reprezentat de Agenția Proprietății Publice prejudicii materiale în sumă de peste 392 milioane de lei”, a declarat Drăgălin.

Între cele opt persoane se regăsește fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Iurie Leancă, fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, un fost director al Agenției Proprietății Publice, Tudor Copaci, precum  și un fost director adjunct al Agenției Proprietății Publice, Angela Susanu, un fost șef adjunct de direcție din cadrul Agenției Proprietății Publice, Maria Șendilă, un fost director general interimar al ÎS Aeroportul Internațional Chișinău, Petru Jardan, un fost director financiar al ÎS Aeroportul Internațional Chișinău, Alexandru Ciutac, șeful serviciului analiză economică al ÎS Aeroportul internațional Chișinău, Alla Țubari.

Potrivit procurorilor, învinuiții nu și-au recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond în Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Cei opt sunt acuzați de „abuz de putere sau abuz de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale”.  Pentru infracțiunea comisă,  legea prevede pedeapsa sub formă de închisoare de la trei la opt ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Totodată, în scopul recuperării prejudiciului cauzat, Procuratura Anticorupție în comun cu ARBI CNA, au aplicat sechestru asupra bunurilor Avia Invest SRL și capitalul social, cât și bunurile inculpaților inclusiv de peste hotare, în valoare totală de aproximativ 189 milioane de lei.

Amintim că, la începutul lunii aprilie curent, autoritățile anunțau despre revenirea AIC în gestiunea statului, iar „Avia Invest” a denunțat, la rândul său, un „atac raider” asupra companiei și preluării activelor Aeroportului Internațional Chișinău „sub presiune politică”.

Precizăm că Aeroportul Internațional Chișinău a fost preluat în concesionare în 2013. Decizia de concesionare a fost luată în lipsa avizelor mai multor ministere, inclusiv ale transporturilor și infrastructurii, Internelor și SIS.

Din 2013, după ce a intrat în posesia Aeroportului Internațional Chișinău, în baza unui contract de concesionare pentru următorii 49 de ani, Compania Avia Invest nu și-ar fi onorat obligațiile contractuale și nu ar fi făcut nicio investiție din sursele proprii. Conform contractului, compania se obliga să facă investiții de 244,2 milioane de lei în trei etape și Agenția Proprietăți Publice urma să monitorizeze acest lucru. Însă niciuna dintre părți nu și-a onorat obligațiile, iar toate așa-numitele „investiții” raportate de Avia Invest au fost făcute din contul taxelor aeroportuare, care, în general, urmau să fie excluse.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE