„Mir” și războiul din Parlament. Novac: „O să-l executați și pe motanul  Leopold”. Perciun: „Sunteți proști!”

749
0

Postul interstatal de televiziune „Mir” nu mai există în Republica Moldova. Parlamentul a votat pentru denunțarea acordurilor privind crearea și activitatea Teleradiocompaniei Interstatale „MIR”. Denunțarea acordurilor a fost susținută, în cadrul ședinței de vineri, 28 aprilie, de către 55 de deputați. 18 aleși ai poporului au votat împotrivă, iar cinci s-au abținut.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit documentului, se urmărește protejarea spațiului audiovizual național și asigurarea securității informaționale, ținând cont de situația actuală regională și pericolul la adresa securității naționale, cauzat de agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei.

Dezbaterile pe marginea proiectului au generat discuții aprinse în plenul Legislativului. Deputații majorității parlamentare și cei din opoziție s-au acuzat reciproc și și-au împărțit ofense. În timp ce autorii proiectului, susținuți de majoritatea parlamentară, au considerat că postul de televiziune „Mir” este un instrument de propagandă al Federației Ruse în regiune, deputații din opoziție și-au acuzat colegii de „dictatură și cenzură”.

Deputatul socialist Vladimir Bolea s-a îngrijorat de faptul că „realitatea” țării noastre nu va mai fi promovată la „nivel internațional”, iar comunista Diana Caraman a numit „ipocrit” proiectul în cauză. De asemenea, deputații BCS au criticat denunțarea acordurilor invocând și faptul că în statutul companiei vizate se stabilește că pot fi reflectate în emisia postului doar evenimentele culturale și economice, calificându-le pe cele legate de războiul din Ucraina vecină drept „politice”. Mai mult, opoziția a considerat această decizie drept „cenzură”.

„Dacă mai ieșiți cu așa inițiative la fiecare ședință, o să treceți și la desene animate să le lichidați. O să se termine toate canalele din grilă și o să vă apucați să-l executați pe motanul Leopold care cheamă la pace. Pe toți o să-i puneți la zid”, a menționat deputatul BCS, Grigore Novac.

„Constatăm caracterul profund antinațional și ipocrit al multor dintre colegi și statutul lor de mancurți desăvârșiți, care de fiecare dată își bat capul pentru interesele Federației Ruse…. Dacă voi considerați că o asemenea televiziune, majoritatea staff-ului căreia se află pe teritoriul unui stat unde există cenzură absolută, poate avea o politică editorială imparțială, sunteți ori proști, ori ipocriți sau trădători. Iar cei care intervin cu încercări de a justifica menținerea acestei televiziuni sunt o rușine absolută! Trebuie să există niște limite în servilismul vostru față de ruși! Rușine! Și nu mă refer la toți, pentru că sunt printre voi cei care măcar au bunul simț să tacă, dar sunt niște individe care cu fiecare ocazie, dacă pot pupa cizma rusească, o fac ca să mai ia un ban de la Șor”, s-a dezlănțuit deputatul PAS, Dan Perciun, în adresa deputaților din opoziție.

În replică, comunista Diana Caraman, care s-a simțit vizată, le-a sugerat colegilor PAS că nu sunt în drept să-i dea „lecții de morală”, iar deputatul Novac s-a îngrijit de sănătatea mintală a legislatorilor.

„Noi am votat Legea cu privire la sănătatea mintală și dacă cineva a uitat să-și ia pastile și iese cu ieșiri neinspirate, luați și le împărțiți și asigurați buna desfășurare a ședinței Parlamentului”, a cerut deputatul Grigore Novac.

Deputatul PAS Radu Marian a considerat că nici comuniștii și nici socialiștii nu au „dreptul moral” să comenteze democrația din Republica Moldova atât timp cât nu condamnă războiul barbar al Rusiei în Ucraina vecină.

„Astă noapte, Federația teroristă Rusă a atacat cu 23 de rachete teritoriile Ucrainei. O scară cu 27 de apartamente a fost distrusă, sunt cel puțin 10 morți – oamenii dormeau liniștiți în casele lor. În Dnipro, o mamă tânără și copilul ei au murit, la Kiev a murit o fetiță de 13 ani. Este statistica doar din această noapte, dar asemenea atacuri au fost foarte multe în ultimul an. Ați identificat reportaje la această companie numită în zeflemea ”Mir”? Reportaje care să informeze oamenii despre această oroare?”, a întrebat deputatul PAS, Andrian Cheptonar.

„Nicio situație din cele menționate nu a fost reflectată în program. Se creează impresia că respectiva companie acționează ca struțul care pune capul în nisip, se face că nu există un război în regiune inițiat de Federația Rusă, că în Ucraina nu mor civili, că rușii nu comit atrocități în Ucraina. Or, acest tip de jurnalism nu-și are locul în Republica Moldova”, a menționat secretarul de stat, Artur Mija.

După circa două ore de discuții, deputații au aprobat denunțarea acordurilor vizate.

„Sunt nevoit să constat aici performanța Kremlinului. Să creezi așa condiții ca din banii tăi să te mintă… Dar, trebuie terminată pomana asta: pe banii noștri să ne spele creierii”, a comentat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„În perioada anilor 2000 – 2022, din bugetul de stat către reprezentanța din Moldova a companiei „Mir” au fost achitate mijloace financiare în valoare de 40,3 milioane lei.

De menționat că „Mir” este o structură media a Comunității Statelor Independente (CSI) și fondatoarea posturilor de televiziune „Mir TV” și „Mir 24”, care nu dețin licență de emisie eliberată de Consiliul Audiovizualului și, respectiv, nu este furnizor de servicii media aflat sub jurisdicția Republicii Moldova. Mai mult, în prezent, retransmiterea acestor posturi TV este suspendată pe perioada stării de urgență, după emiterea unei dispoziții în acest sens de Comisia pentru Situații Excepționale. Potrivit documentului, pe perioada stării de urgență, în Republica Moldova este interzisă difuzarea sau retransmisia programelor produse în statele care nu au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră, cu anumite excepții.

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE