MAEIE răspunde amenințărilor Moscovei: „Nu acceptăm asemenea declarații…”

749
0

„Nu acceptăm asemenea declarații și ingerințe în treburile interne ale Republicii Moldova”, așa a răspuns Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE)  la ultimele amenințări venite din partea Moscovei la adresa Chișinăului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Neutralitatea țării noastre nu înseamnă izolaționism. Autoritățile dezvolta parteneriate cu organizații și state pentru a păstra pacea și securitatea țării. Reamintim ca Republica Moldova a stabilit o relație de cooperare cu NATO încă din 1992. Colaborarea cu aceasta organizație, inclusiv prin intermediul Parteneriatului pentru Pace a adus și continuă să aducă beneficii reale pentru țara noastră, dar și pentru securitatea regională. Această relație se dezvoltă exclusiv în baza respectării neutralității Republicii Moldova. Obiectivul urmărit de autorități este consolidarea securității cetățenilor și a statului, dar și contribuirea la promovarea securității regionale și a celei europene. Țara noastră aprofundează relațiile de prietenie cu toți cei care sprijină libertatea, pacea și securitatea în regiune”, se menționează în comunicatul MAEIE.

Reacția Chișinăului vine la o zi după ce purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a avertizat Chișinăul că și-ar putea pierde suveranitatea în cazul apropierii de NATO.

„Am subliniat, în repetate rânduri, că diferitele formate de parteneriat privind aprofundarea cooperării cu NATO reprezintă mai degrabă un instrument de manipulare și că nu sunt orientate spre o cooperare cu adevărat reciproc avantajoasă și echitabilă și nici de consolidare a securității în zona euro-atlantică. Sunt deosebit de cinice tentativele de a atrage Republica Moldova în Alianţa Nord-Atlantică, pe fondul situației din Ucraina, care a fost în mare măsură provocată de politica iresponsabilă de extindere a Alianței… Sperăm că mai există forțe politice în Republica Moldova care sunt capabile să realizeze că apropierea de NATO este pasibilă cu pierderea suveranității”, a declarat Zaharova pentru presa rusă.

Comentariul acesteia vine la câteva zile după declarațiile secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, în cadrul unui interviu în exclusivitate pentru Agerpres, care spunea că „Alianţa Nord-Atlantică este dispusă să meargă atât de departe cât Republica Moldova este doritoare să meargă în relația cu NATO”.

Nu este pentru prima dată când reprezentanții Kremlinului, inclusiv Maria Zaharova își permit asemenea „ieșiri” în adresa țării noastre. Recent, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a calificat declarațiile reprezentanților Moscovei la adresa Moldovei drept „isterice, amenințătoare, cu lipsă de respect pentru cetățenii Republicii Moldova și pentru Republica Moldova”. Cât ține de apropierea țării noastre de NATO, acest lucru trebuie să și-l dorească cetățenii, care, însă, continuă să fie manipulați de propaganda rusă.

Nu NATO vine cu războaie, Rusia vine cu războaie. Noi trebuie să fim mai eficienți în dezbaterea dezinformării pentru că această frică de NATO nu este altceva decât rezultatul propagandei de ani de zile a Federației Ruse împotriva NATO, în raport cu statutul de neutralitate”, a menționat șefa statului în cadrul unei emisiuni televizate.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE