Tinereţea noastră a ars pe rug!

863
0
*Alexandru Gușan (1929-2005) Portretul scriitoarei Sanda Lesnea Ulei/ pânză, 86 x 56 cm, 1982 Colecția Arte plastice, nr. inv. 2153, MNLR

 Priveşte-o în ochii ce nu ezită să te privească direct în ochi. Femeie frumoasă, calmă, senină. Rafturi cu cărţi, foi albe, manuscrise lângă o maşină de scris. Lampă de masă, indiciu că se lucrează şi noaptea. Atmosferă destinsă, caldă. În acest portret executat de Alexandru Guşan* în 1992 este prezentată Sanda Lesnea – o scriitoare cu cel mai de preţ instrument – talentul.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Nimic nu trădează tragediile prin care a trecut această femeie. Le-a depăşit  şi a rămas neînfrântă. Stoică. Vă propun să-i citiţi interviul realizat de Călina Trifan. Îţi mulţumesc, Călina, pentru el. Un interviu plin de realităţi crude, intimităţi pe care  oricine din noi le-am vrea ascunse în adâncul sufletului… uitate acolo pentru totdeauna… Şi iată de ce: Era anul 1940. Veniseră ruşii… Nu o singură dată ne-am dorit moartea. Asta ar fi fost singura soluţie, singura salvare. Ei nu ne lăsau nici să muncim, nici să trăim. Aşa ceva n-a comis nici fascismul, declară cu sinceritate scriitoarea. Noi am fost o generaţie de sacrificiu.

Câte generaţii sacrificate s-au perindat pe meleagurile noastre în ultimul secol? Şi toate ne-au fost impuse. Câte vor mai fi şi în urma acestui război din Ucraina? Întreb cutremurată fiind de ororile sistemului impus de sovietici şi succesorul lui.

Închisă în Aleksandrovskii Ţentral, apoi în Kolyma…, după cinci ani de tortură suportată în GULAG Sanda Lesnea revine la Chişinău. Iar aici, la Chişinău, în urma colectării surplusului de producţie agricolă de la toată populaţia, sistemul sovietic provoacă o foamete lungă, grea. Era anul 1946. Pentru ce idei şi scopuri primordiale a suferit acea fetiţă, care abia absolvise liceul, care se gândea la serate dansante, la discuţii, la poezie?… A suferit doar pentru că a fost denunţată de Teodor Nencev, poet mediocru de origine bulgară, unul dintre beneficiarii ajutorului material acordat de Mihail Sadoveanu, precum şi beneficiarul bursei din partea statului român.

Îmi amintesc de o maşină neagră… cel care venise – un kaghebist roşcat, mi-a ordonat să-mi iau lucruri pentru două zile… pe mine m-a salvat tinereţea şi faptul că nu înţelegeam adevărata gravitate a situaţiei mele.

Cerberii închisorii i-au răpit copiii nou-născuți… Nu oricine ar putea suporta, nu oricine ar rezista acestor excese demoralizatoare. A supraviețuit datorită curajului de a învinge, datorită dorinței de viață.

Comuniştii de atunci erau plini de ură şi duşmănie… o nenorocire. Şi mă întreb dacă în alte condiţii au fost sau sunt alţii? Or, posedă trăsăturile unei naţiuni barbare? La prea multe încercări grele ne-au supus, iar azi se mai încearcă o nouă recucerire… Nu-i prea mult? Să pretinzi la nimicirea, la ştergerea de pe fața pământului a naţiunilor vecine, care au avut nenorocul să aibă hotare comune şi să fie altfel, să poarte genele altor culturi? Vreau să cred că menirea acestei naţiuni războinice nu este de a comite atrocităţi. Dar ce altă explicaţie s-ar preta la toate câte se întâmplă azi în Ucraina? Să nu uităm de planurile de recucerire a întregii Moldove. Un plan demult urzit, care deloc nu le este străin… Tânjesc şi colaboraţioniştii şi trădătorii noştri de patrie… căci îi avem.

Doar speranţa că poate ne apără Dumnezeu? Ce alta ne mai rămâne? Doar să credem şi noi în Dumnezeu, precum a crezut Sanda Lesnea în el, în forţa care i-a dat putere să reziste.  Vom rezista şi noi, cu siguranţă!

 

Mihaela PERCIUN, scriitoare, muzeograf, Muzeul Național al Literaturii Române

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE