Mii de moldoveni au ales programul „Prima Casă”. Marea majoritate și-au procurat locuințe în orașe

411
0

Numărul beneficiarilor Programului „Prima Casă” a ajuns la 8 110 persoane. Marea majoritate și-au procurat o locuință în localitățile urbane.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pentru procurarea locuințelor, băncile comerciale au acordat în total credite în valoare de 4,43 miliarde de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 2,06 miliarde de lei. Din cei 8 110 beneficiari, 5 567 sunt familii, iar 2 543 – tineri necăsătoriți. Vârsta medie a solicitanților este de 31,5 ani.

Suprafața medie a locuințelor procurate prin intermediul programului constituie 60,93 m.p., iar valoarea acestora –  640,51 mii de lei.

Din numărul total al locuințelor procurate, 7 565 sunt situate în zonele urbane, iar 545 – în cele rurale. 7 344 de locuințe procurate sunt apartamente, iar 766 – case de locuit individuale.

Programul „Prima Casă” a fost lansat în anul 2018. Până acum, în cadrul acestuia au fost depuse 8 560 de cereri.

Amintim că, la 25 ianuarie curent, ca urmare a creșterii accelerate a ratei dobânzii, Guvernul Republicii Moldova a aprobat decizia de a compensa majorarea ratei dobânzii bancare pentru cei peste 8 mii de beneficiari ai Programului „Prima casă”. Compensațiile sunt acordate lunar, în perioada ianuarie-iunie anul curent. În bugetul de stat pentru anul 2023 au fost prevăzute 75 milioane de lei.

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE