Curentul ar putea bate mai puțin la buzunare. ANRE nu exclude posibilitatea revizuirii tarifelor

463
0

Tarifele la energia electrică pentru consumatorii finali ar putea fi mai mici. Agenția Națională pentru Reglementare  în Energetică (ANRE) nu exclude posibilitatea revizuirii tarifelor după semnarea noului contract de achiziție semnat între SA Energocom și MGRES.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„În urma semnării de către Energocom SA a unui nou contract privind achiziția de energie electrică de la Centrala termoelectrică Moldovenească (MGRES) s-au creat noi condiții pe piață. Astfel, după prezentarea contractelor de către furnizori, Agenția va lua în calcul prețul de achiziție de 66 USD/MWh și se va expune asupra întrunirii condițiilor de ajustare a tarifelor”, se indică într-un comunicat ANRE.

Precizăm că în ultima zi a lunii martie, data de expirare a precedentului contract de achiziție a energiei electrice, responsabilii din cadrul SA Energocom au anunțat despre faptul că s-a reușit încheierea unui nou contract de achiziție cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan sau MGRES.

De această dată și condițiile de achiziție sunt mai avantajoase. Chișinăul a reușit să obțină un contract de jumătate de an și un preț de achiziție mai mic – 66 de dolari SUA per MWh, cu 7 dolari mai puțin decât în ultimele patru luni. Conform graficelor agreate, urmează să fie achiziționate de la MGRES aproximativ 282 mii MWh lunar, ceea ce constituie peste 90% din necesarul de energie al malului drept al Nistrului.

„Avem un contract de livrare a energiei electrice pentru o perioadă de șase luni… Contractul ne va permite asigurarea consumatorilor finali cu energie electrică și funcționarea stabilă a sistemului energetic. De asemenea, durata de 6 luni a contractului ne asigură un grad mai mare de stabilitate și previzibilitate”, a menționat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Anterior, ministrul de profil a declarat că o eventuală revizuire a tarifelor pentru consumatorii finali ține exclusiv de competența ANRE, în activitatea căreia nu intenționează să „intervină”.

Precizăm că, la începutul lunii decembrie trecut, a fost semnat contractul de achiziție a energiei electrice între „Energocom” și Centrala termoelectrică de la Cuciurgan sau MGRES. Documentul stabilea că malul stâng va vinde malului drept energie electrică la prețul de 73 de dolari per M, iar, în schimb, autoritățile constituționale ale Republicii Moldova au cedat forțelor separatiste toată cantitatea de gaz pe care o primea Chișinăul de la Gazprom. Acest contract a fost prelungit lunar de câteva ori, iar fostul ministru de ramură, Andrei Spînu a fost aspru criticat pentru opțiunile sale.

„Vă amintiți cum „dominatorul” (n.r. Andrei Spînu) se plângea că în raport cu Transnistria nu poate domina și prețul la energia electrică nu poate fi mai mic decât cel cerut de regimul separatist? Iată că s-a dovedit a fi că se poate de negociat un preț mai bun. Nu pot să spun că sunt mulțumit definitiv de rezultat… Deja conștientizăm că Transnistria depinde aproape totalmente economic de malul drept al Nistrului, dar guvernarea nu știe cum de folosit acest avantaj în vederea lichidării enclavei rusești prin metodele economice sau cel puțin, la etapa actuală, de câștigat beneficiile maximale pentru malul drept. Tot suntem speriați cu catastrofa umanitară de acolo”, a comentat fostul deputat în Parlament, Alexandr Slusari.

În baza contractului cu Centrala de la Cuciurgan, malul drept va fi asigurat cu energie electrică în proporție de 90 la sută.  De asemenea, în luna aprilie, Energocom va cumpăra electricitate de la SN Nuclearelectrica SA din România, circa 17,4 mii MWh, echivalentul a 5,5% din necesar. Prețul unui MWh în baza acestui contract este de aproximativ 91 de euro/ MWh. La necesitate, în orele de vârf, societatea pe acțiuni poate achiziționa și de pe bursa română OPCOM.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE