Parlamentul a desemnat trei noi membri din rândul societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). În cadrul ședinței de joi, 30 martie, pe un mandat de 6 ani, au fost desemnați în componența CSM – Tatiana Ciaglic, Ion Guzun și Alexandru Postica.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEÎn timpul dezbaterilor în plen, cei trei noi membri ai CSM au vorbit despre necesitatea transparentizării activității Consiliului și stabilirii procedurilor de comunicare atât cu corpul judecătoresc, cât și cu justițiabilii. De asemenea, cei trei noi membri au menționat despre necesitatea excluderii influenței politicului asupra actului de justiție și deblocarea sistemului.
Opoziția parlamentară a considerat că desemnarea membrilor CSM din partea Parlamentului nu va debloca situația din sistemul judecătoresc și că se impun alte măsuri.
„Vinovați de fapt suntem toți. O parte din vină o poartă judecătorii și acest lucru trebuie să o recunoască ei. O altă parte din vină este a sistemului politic și majorității parlamentare – guvernarea de astăzi. Deoarece, din dorința asta mare de a acapara sistemul justiției, ați făcut foarte multe greșeli si acum judecătorii vă arată… Trebuie să avem discuții cu reprezentanții sistemului judecătoresc, să găsim acea masă critică care sincer își dorește ca sistemul judecătoresc să ia un nou suflu. Dar ei nu au încredere în noi, în voi, în sistemul politic. Mai ales după ce au văzut cum se organizează concursuri, au citit pe canalele de telegram cum, prin veceuri, cum ai voștri sunt numiți în funcție, de aceea nici nu vă cred și există acest blocaj”, a menționat deputatul BCS, Vasile Bolea.
Blocajul se ascunde în corupție, au insistat reprezentanții majorității parlamentare, care au dat asigurări că procesul de curățare a sistemului judecătoresc va continua în ciuda tuturor blocajelor; judecătorilor onești li s-a recomandat să „prindă curaj”, iar supărăcioșilor – „să-și schimbe ocupația”.
„Cu toții am văzut cum se luau decizii la indicația din GBS, ați auzit despre decizii în urma unei licitații – cine dă mai mult acela are dreptate. Am văzut cu toții cum s-a furat un miliard și au fost spălate altele, iar cei care au săvârșit aceste infracțiuni, au fost lăsați să plece peste hotare de unde să ne vorbească de pe ecrane cum este viața. Iar după ce au luat acest decizii, acești judecători, peste noapte, părinții lor bugetari sau pensionari devin milionari, încep a dona copiilor apartamente, case. De asemenea, peste noapte, cumetrii și nănașii lor încep să le doneze terenuri, iar ei înșiși își cumpără mașini de lux cu 10 mii de lei, care pe piață costă zeci de mii de euro… Dragi judecători, reforma justiției și curățarea sistemului nu se va opri. Noi vom interveni în limitele legale ori de câte ori va fi necesar. Voi puteți decide – fie blocați în continuare reforma, fie sunteți parte a acestui proces”, a menționat deputatul PAS, Vasile Grădinaru.
„Un simplu mesaj pentru cei supărați din sala sau din afara sălii. Aici nu-i vorba de supărarea noastră sau a cuiva dintre noi sau din tagma judecătorilor ori procurorilor. Celor tare supărăcioși le spun un sigur lucru – să-și schimbe ocupația. Dacă suntem oameni de stat, lăsăm supărarea și facem schimbările care trebuie făcute. Trădătorii sunt trădători, mancurții sunt mancurți, ei nu sunt oameni de stat și nici nu au fost niciodată, ei așteaptă „kuliokul” tot timpul. Evident că sunt oameni de treabă în sistem, dar ei trebuie să prindă la curaj. Ne adresăm comunității de judecători: lăsați sărbătorile, mai multă hotărâre, convocați-vă și îndepliniți-vă misiunea – jurământul pe care l-ați dat atunci când ați mers în tagma judecătorilor. Nimic mai mult și nimic în plus”, a menționat președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Candidaturile Tatianei Ciaglic, ale lui Ion Guzun și Alexandru Postica au fost propuse Parlamentului după desfășurarea concursului pentru selectarea candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Concursul a fost desfășurat după ce toți cei trei candidați au promovat evaluarea efectuată de Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor.
Potrivit legislației, Consiliul Superior al Magistraturii este constituit din 12 membri. Șase dintre ei, care nu fac parte din rândul judecătorilor, sunt numiți de Parlament, cu votul a trei cincimi dintre deputații aleși.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE