Riscurile persistă! Guvernul va cere prelungirea stării de urgență cu încă două luni

432
0

Cabinetul de Miniștri va solicita Parlamentului prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile. Decizia a fost aprobată, azi, 29 martie, în cadrul ședinței Guvernului și urmează să fie prezentată în Legislativ.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Proiectul de hotărâre privind necesitatea prelungirii stării de urgență  a fost elaborat în baza rapoartelor Comisiei pentru Situații Excepționale, Ministerului Energiei, Ministerului Justiției și Serviciului de Informații și Securitate. Potrivit factorilor responsabili, se mențin în continuare riscurile asociate războiului din Ucraina vecină, cum ar fi survolarea neautorizată a spațiului aerian cu rachete sau căderea acestora pe teritoriul țării noastre.

„La fel, riscurile externe sunt complementate cu riscuri din interiorul țării prin diverse manifestări și intensificări ale războiului hibrid în formă de încercări de destabilizare, manipulare a spațiului informațional și blocaje în sistemul judecătoresc. De asemenea, se menține necesitatea stringentă de asigurare a securității Republicii Moldova prin prisma prevenirii finanțării ilegale a măsurilor subversive împotriva statului”, a argumentat ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco.

Mai mult, ministra a menționat riscurile care persistă în sectorul energetic. În condițiile reducerii volumului de gaz livrat de Gazprom Republicii Moldova și persistenței riscului de reziliere unilaterală a contractului de furnizare, necesitățile malului drept pot fi asigurate din rezervele existente, însă în stânga Nistrului ar putea fi generată o criză umanitară. Totodată, în această situație, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan sau MGRES nu ar mai putea produce și furniza energie electrică malului drept.

Respectiv, prelungirea stării de urgență se impune pentru a oferi Guvernului instrumentele necesare de intervenție promptă în situații de criză.

„Știu că există un soi de oboseală și scepticism în legătură cu faptul că noi facem aceste prelungiri ale stării de urgență, dar trebuie să fim conștienți că alături de noi este un război, alături de noi sunt uciși oameni, este distrusă infrastructura și acest război al Rusiei împotriva Ucrainei ne expune pe noi direct. Iar Guvernul are nevoie de instrumentele necesare pentru a interveni prompt atunci când este vorba despre asigurarea păcii și stabilității. Fie că este vorba despre asigurarea continuității furnizării serviciilor critice de infrastructură, fie pe dimensiunea energetică. Avem încă multe vulnerabilități în ceea ce privește asigurarea ordinii publice. Vedem aceste provocări care nu contenesc și ele indirect sunt legate și de lucrurile care se întâmplă în justiție”, a menționat premierul Dorin Recean.

Starea de urgență urmează să fie prelungită cu încă 60 de zile pe tot teritoriul Republicii Moldova, începând cu data de 5 aprilie 2023.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE