CNA documentează o schemă de corupție la eliberarea permiselor de conducere. Lunar, erau colectați 20 000 de euro pentru mituirea unor responsabili de la ASP Bălți și Chișinău

528
0

O schemă de corupție la eliberarea permiselor de conducere a fost documentată de ofițerii Direcției generale teritoriale Nord a CNA și procurorii anticorupție. Șase angajați ai Agenției Servicii Publice (ASP), din oficiile Bălți și Chișinău, au fost reținuți pentru punerea în aplicare a unui sistem de colectare ilicită a mijloacelor financiare de la candidații pentru obținerea permisului de conducere, sumele pretinse pentru un permis variind între 400 și 1200 de euro, anunță serviciul de presă al CNA.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit probatoriului, administrat de DGT Nord a CNA și procurori, cele șase persoane ar fi acționat coordonat, iar lunar sumele colectate doar de pe zona de nord a țării ajungeau la 20 000 de euro, bani care erau transmiși unor responsabili de la Chișinău pentru acoperirea faptelor ilegale.

Astfel, s-a reușit documentarea colectărilor sistematice, în sumă de 2500 de euro lunar, de către inspectori ai Secţiei Înmatricularea Transportului şi Calificarea Conducătorilor Auto (SÎTCCA)  din mun. Bălţi. Ulterior, aceștia transmiteau suma menționată altui angajat, iar acesta, la rândul său, persoanei responsabile din cadrul ASP din Chișinău. Astfel, în urma colectării banilor din mai multe raioane ale zonei de nord, suma finală se ridica la 15 000-20 000 de euro lunar.

Astăzi, au fost operate 19 percheziții în oficiile SÎTCCA Bălți, în automobilele și domiciliile angajaților suspectați de fraudarea examenelor pentru obținerea permiselor de conducere în schimbul unor mijloace financiare ilicite. În cadrul perchezițiilor au fost ridicate înscrisuri de ciornă cu date de identitate ale candidaților, copia buletinelor de identitate, sume bănești în sumă de  30 de mii de euro, 20 de mii de lei, telefoane mobile și arme de foc, deținute ilegal.

În urma acțiunilor de urmărire penală, șase persoane au fost reținute, iar responsabilul ASP de la Chișinău a fost prins în timp ce încerca să părăsească Republica Moldova. În automobilul acestuia, au fost depistate și ridicate 13 000 de euro, dosite sub capota automobilului.

Investigațiile în acest caz continuă. Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție conduce urmărirea penală.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE