Zilieri și mercenari

690
0
Mircea V. Ciobanu la Bookfest Chișinău 2022

Aproape că nu există zi în care să nu auzim despre confruntările autorităților și ale poliției cu tot soiul de „protestatari”, de la cei care cer ca statul să le achite toate conturile (nu a mai existat în lume asemenea cerere: eu consum, iar cineva trebuie să plătească), la oameni sobri, în mantii, care vor „să facă dreptate”… în curtea dreptății. Marea masă a protestatarilor din piață sunt oameni simpli, care vin la proteste… ca să facă un ban. Nu prea ai ce să le reproșezi. Le putem bate obrazul, dar le-ar mai prinde bine și niște lecții de geopolitică. Dar și niște alternative financiare, în comparație cu ce le propune patronul lor actual. Or acești oameni sunt plătiți cu ziua (zilieri, da), alegând dintre alte posibile oferte. Cine le mai dă câteva sute de lei pentru o zi de lucru?

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Problema gravă este însă cu cealaltă categorie, care stă în spatele protestelor. După cum demonstrează documentele scoase la lumină de jurnaliștii de la RISE Moldova, datele colecționate de americani, informația furnizată de serviciile speciale ucrainene, dar și actele care au stat la baza deciziilor recente ale UE, războiul Federeției Ruse pe teritoriul Republicii Moldova se intensifică pe zi ce trece. Iar cei care stau în spatele protestelor, instigatorii, organizatorii, instructorii, provocatorii, nu mai sunt niște simpli „zilieri”, aceștia sunt mercenari în toată legea, remunerați cu solde grase.

Astfel încât, îndeplinind misiuni similare, unii sunt zilierii asistenței auxiliare, alții, mercenarii activi. Și unii, și alții plătiți pentru a destabiliza ordinea, fără să aibă remușcări. Iar aici este vorba de o crimă serioasă împotriva statului. La noi circulă liber saci cu bani, fără a li se explica proveniența, fără să fie contabilizați, fără să fie impozitați. Bani căzuți din sistemul financiar și reprezentând prin ei înșiși o mare diversiune financiară și economică. Orice economist va spune că banii convenționali (bancnote, monede, transferuri virtuale) au valoare (sunt „reali”) numai dacă sunt parte a unui sistem. Devierile subminează sistemul și transformă bancnotele în maculatură.

Cu mercenarii lucrurile sunt mai complicate. Ei sunt conștienți că sunt înregimentați. Ei sunt plătiți pentru participare la război. Ei nu se mai pot îndreptăți, precum bieții zilieri, că… mi-au propus, că mi-au promis că voi fi remunerat și că… am venit să protestez (unii vor încerca să demonstreze că revolta lor are motive și justificări întemeiate, având în vedere propria stare precară și starea deplorabilă din economia noastră, dar asta face parte din spectacol). Mercenarii sunt soldați conștienți. Ei știu că scopul suprem nu sunt niște biete revendicări, ci demolarea sistemului, înlocuirea lui cu unul obedient Kremlinului. Îndepărtând apropierea Moldovei de Europa, de Occident, de lumea civilizată.

Mercenarii luptă pentru interesele unui stat străin și aici responsabilitatea trebuie să fie retribuită de către organele de securitate și de drept, conform contribuției. Mercenariatul se penalizează. Apropo, în această armată de mercenari sunt angajați, inclusiv oameni care în 1992 au participat la războiul de la Nistru. Cum se uită ei acum în ochii camarazilor și ai copiilor camarazilor lor căzuți pe câmpul de luptă, apărând independența? Or armata de mercenari, de provocatori, de instructori plătiți, de diversioniști care atacă azi sistemul actual și parcursul european e organizată și dotată de forțe străine. E coloana a cincea a armatei ruse, cea care acum a ocupat o parte din estul Ucrainei exact așa cum în 1992 a ocupat o parte din teritoriul Moldovei. Donbassul e Transnistria ucraineană, nu înzadar s-au transferat încolo alți mercenari ruși din Transnistria, ca Antiufeev, d.e., azi șeful securității enclavei separatiste din Donețk. Cine se vrea convocat sub steagul lui Antiufeev să ridice mâna!

Să nu uităm și de fortăreața cea mai longevivă a vechiului imperiu, justiția nereformată: slujitorii ei de neclintit, de neschimbat se consideră cumva „zilieri” nevinovați? Mi se pare că sunt prea deștepți ca să nu înțeleagă că fac și ei lucru de mercenariat, cu o înrolare sofisticată, dar în aceeași legiune străină și discretă. Dacă acțiunile lor fac să blocheze căile spre lumea civilizată și să deschidă vraiște porțile dușmanului declarat, la ce categorie îi înscriem? Dacă au învățat dreptul roman, poate cunosc și povestea cu Calul Troian, povestită de Virgiliu, în Eneida?

Bine, „zilierii”, ziceam, mai pot fi înțeleși, deși am văzut cum critică șoferii cu demnitate comportamentul confraților lor, care îi duc-aduc pe legionarii lui Șor/Tauber la „proteste”. Oricum ai da-o, transportatorii, mai ales patronii firmelor de transport, nu sunt chiar cerșetori sau boschetari, care să accepte orice ofertă financiară. Tot pe „zilierii” indiferenți o fac unii șmecheri „neutri”, „patrioți români” pur-sânge, care zic că „nu e treaba noastră”, nu e conflictul nostru, că frații slavoni se vor împăca ei înde ei… și tot așa. Nu e deloc așa, e războiul nostru, care ne afectează în modul cel mai direct. Dacă rânza noastră e atât de mare, încât nu ne putem împăca în niciun fel cu succesul altuia (și de aici imposibilitatea construirii unei solidarități necesare), cel puțin să nu ne hărțuim în văzul lumii și spre bucuria dușmanului (dușmanului, nu a adversarului de pe terenul de volei, a concurentului economic sau a oponentului politic).

Povestea cu ucrainenii care „nu sunt cu nimic mai buni decât rușii” îmi amintește de povestea cu „cel mai bine ne era când românii plecaseră, iar rușii încă nu veniseră”. Nu mai spun că e un fals, deoarece rușii au venit înainte ca „românii” (de fapt, conaționalii noștri fugind de urgia bolșevică) să plece. Era o provocare KGB-istă, având scopul de a dezbina tabăra unioniștilor, precum azi e o provocare a FSB-ului care sucește mințile oamenilor, pentru ca aceștia să nu observe că ucrainenii sunt alții, că ei vor să se integreze în lumea civilizată, că ei, azi, sunt singurii care ne garantează salvarea de urgie. Iar agresiunea rusă ne privește pe toți și chiar ne afectează pe toți. Iată, ca cel mai proaspăt exemplu, că purtătoarea de cuvânt a lui Lavrov (care e porta-vocea lui Putin) deja ne dă din pumn că am îndrăznit să declarăm oficial că vorbim română, fără să cerem îngăduința împăratului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE