Scântei la ședința Guvernului. Recean către Vlah: „O să vă întrerup de fiecare dată când o să folosiți această tribună pentru a face politică”

1595
0

Au sărit scântei la ședința Guvernului de marți, 22 martie, între premierul Dorin Recean și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah. Cei doi au făcut un schimb de replici mai puțin amabile în contextul aprobării mai multor proiecte de hotărâre cu caracter social.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Vlah s-a arătat nemulțumită de faptul că Executivul a decis să indexeze pensiile cu doar 15%, începând cu data de 1 aprilie curent. Aceasta a considerat că indexarea trebuie să fie de 26%, în conformitate cu indicele de creștere a prețurilor de consum.

„Se propune majorarea pensiei cu 15 %, pe când Legea de bază privind indexarea pensiilor prevede majorarea pensiilor în conformitate cu procentul de inflație, care astăzi a ajuns la 26%. Credeți că este suficientă această indexare?…”, l-a întrebat Irina Vlah pe ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Aceasta, însă, a fost întreruptă de premierul Dorin Recean, care i-a cerut să nu mai „folosească tribuna Guvernului pentru a face politică”. Vlah nu a cedat și a considerat că proiectul este o „încălcare a Legii și a dreptului pensionarilor la asigurare socială echitabilă”.

„Doamnă Vlah, eu am rugat colegial să nu mai facem politică aici. Toată lumea știe din ce surse noi rezistăm. Vă rog să puneți întrebări tehnice punctate. O să vă întrerup de fiecare dată când veți utiliza această tribună pentru a face politică… Nu, nu este o încălcare a Legii reieșind din mijloacele financiare care sunt disponibile și acest stat face tot posibilul ca să asigure păturile vulnerabile, să crească pensiile și să protejeze cetățenii de impactul facturilor”, a menționat Recean.

În cadrul ședinței de marți, Cabinetul de miniștri a aprobat indexarea pensiilor, alocațiilor sociale și indemnizațiilor zilnice pentru copiii fără ocrotire părintească. Respectiv,  începând cu  1 aprilie curent, pensiile și alocațiile sociale vor fi indexate cu 15%. Astfel, pensia minimă pentru limită de vârstă va constitui 2620,62 lei, cu aproximativ 342 de lei mai mult.

Concomitent, va fi majorată valoarea pensiei minime de dizabilitate. Din 1 aprilie, aceasta va constitui 1965,47 lei pentru persoanele cu dizabilități severe, 1834,43 lei pentru persoanele cu dizabilități accentuate și 1310,31 lei pentru persoanele cu dizabilități medii.

Pentru indexarea prestațiilor sociale, sunt necesare aproximativ 3,06 miliarde de lei, dintre care 2,35 de miliarde vor fi alocate din mijloacele bugetului de asigurări sociale, iar restul sumei din bugetul de stat.

Tot din 1 aprilie, cu 15% va fi  majorat venitul lunar minim garantat, utilizat pentru stabilirea dreptului la ajutor social și la ajutor pentru perioada rece a anului. După indexare, valoarea acestuia va fi de 1568 de lei pentru un adult și 1631 de lei pentru un copil.

De asemenea, vor fi indexate cu 28.74 % indemnizațiile zilnice pentru copiii rămași fără grija părintească, inclusiv pentru cei plasați în servicii de plasament de tip familial, precum și în serviciile sociale. Conform datelor prezentate de către structurile teritoriale de asistență socială, în anul curent, de indemnizația zilnică vor beneficia сirсa 2850 de copii, cu 450 mai mulți comparativ cu anul 2022.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE